Satellieten met meetapparatuur vliegen permanent rond de aarde om data te verzamelen. Ook op de aarde wordt van alles in de gaten gehouden met sensoren op drones, vliegtuigen en schepen. Dat is remote sensing.

Wat kan je met remote sensing doen?

  • Oogsten voorspellen
  • Natuurgebieden in de gaten houden
  • Waterkwaliteit en -kwantiteit monitoren
  • Infrastructuur zoals wegen, bruggen, tunnels, dijken en sluizen controleren

Remote sensing voor een duurzame oogst

Belgische aardappeltelers hebben meer en betere aardappelen nodig om aan de stijgende vraag te voldoen. Met de app WatchITgrow volgen ze de ontwikkeling van hun gewassen. Daardoor zijn ze ziektes te snel af, verminderen ze productie- en kwaliteitsverliezen en weten ze precies wanneer ze moeten bemesten, sproeien of oogsten. Met een betere teelt en hogere opbrengst tot gevolg.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

1 op de 8 gebouwen in Vlaanderen heeft al zonnepanelen.  Toch zijn er nog veel meer daken in Vlaanderen geschikt voor zonnepanelen. Binnen de piste van de Vlaamse overheid om burgers hierin te motiveren, bestaat het online platform ‘Zonnekaart’. Dit geeft antwoord op hoe geschikt jouw dak is en binnen welke tijd je de investering kan terugwinnen.  

Aardobservatie voor humanitaire doelen?

Waar zijn de overlevingskansen voor kuddes in de sahel het grootst?

Het regenseizoen in landen als Mali en Niger is kort en duurt slechts van juli tot oktober. Nomadische herders moeten dan beslissen waar ze naartoe trekken met hun kudde. Een cruciale keuze, want ze moeten er daarna ook overleven in het lange droge seizoen. Hoe verhogen ze de overlevingskansen van hun kudde? De internationale ngo Action Against Hunger gebruikt satellietgegevens van VITO om droogte op te volgen, en water en gras te vinden voor de nomadische kuddes.

Satellieten brengen gras en water in kaart

Om geo-informatie te verzamelen over de droogte in de Sahel werkt Action Against Hunger al sinds 2005 samen met VITO. De Belgische PROBA-V-satelliet levert alle data aan. Die gegevens worden omgezet in interpreteerbare en interactieve kaarten.

Terrascope maakt Europese satellietdata leesbaar en bruikbaar

Online platform voor industrie, overheden, onderzoekers en burgers

Satellieten geven cruciale informatie over onze aarde. Over de staat van de natuur, impact van de klimaatverandering en stedelijke ontwikkeling. Veel gegevens zijn gratis en publiek beschikbaar. Maar wat doe je ermee als je de taal van de satellieten niet spreekt? Met Terrascope vertaal je die satellietdata naar bruikbare gegevens.