Tik je adres in en je ziet meteen hoe geschikt je dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Dat is het principe van de zonnekaart. De kaart toont hoe een dak scoort voor zonne-energie en hoeveel een installatie zal kosten en opbrengen.

Advies op maat

Eén op de acht gebouwen in Vlaanderen heeft zonnepanelen of een zonneboiler. Toch zijn er nog heel wat eigenaars met een zonnig dak die niet beseffen welke kans ze laten liggen.

De zonnekaart toont het potentieel van die daken. Iedereen kan de zonnekaart raadplegen op www.energiesparen.be/zonnekaart. Gebruikers geven een adres in en krijgen meteen op een kaart te zien of hun dak ideaal (groene kleur), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor de plaatsing van zonnepanelen en/of een zonneboiler. De tool berekent ook de kostprijs en de terugverdientijd (op basis van het eigen gezinsverbruik), en toont de jaarlijkse besparingen op energiekosten en CO2-uitstoot.

Voor de realisatie van de tool baseerden de onderzoekers zich op het Grootschalig Referentiebestand (GRB), beheerd door het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen, dat de locatie van elk gebouw in Vlaanderen bevat. Vliegtuigen met laseropnameapparatuur brachten de hoogte van huizen en landschapselementen in kaart. Die informatie werd gekoppeld aan metingen van het KMI om de jaarlijkse zoninstraling voor elk dak te modelleren. In december 2017 bekroonde Agoria de zonnekaart met de eGov Award voor Open Data.

Meer weten over de zonnekaart?