Dams' dada voor data en circulaire economie

Lichtaart, het enige strobalenhuis van het dorp ontwaakt. Ik spring om 6.30 uur uit bed. Ontbijt eten, boterhammen smeren, kindjes aankleden. Om 7.45 uur breng ik Maxime en Arnaud naar de vooropvang. O, ik mag m’n nicht Yolien niet vergeten. Op een geïmproviseerde carpoolparking pik ik haar op. Onderweg zingen we tweestemmig de zonsopgang tegemoet. Daarover straks meer.

Datadada

Bij VITO duik ik meteen met een helder hoofd in de data als onderzoeker in het team Advance, een deel van de unit Materialen. Wij dragen de circulaire economie uit. Mijn dada is data, en meer bepaald datafication: dataverwerking en cijfermatige onderbouwing van trends en evoluties binnen de circulaire economie. Met data science wordt zowel data management, data processing als communicatie bedoeld. We verzamelen, beheren en corrigeren data om ze vervolgens te analyseren met als doel waardevolle informatie en inzichten te verwerven. Tot slot visualiseren we die data, bijvoorbeeld met infographics. Ik ben vooral bezig met code schrijven in allerlei rekenprogramma’s.

Italiaanse chaos

10.30 uur. Teleconferentie met Finland en Italië. Samen met de andere consortialeden beheren we het Europees Reference Model on Municipal Solid Waste Management (in het Nederlands: referentiemodel voor het beheer van huishoudelijk afval), dat wij in naam van  het Europees Milieuagentschap gebruiken om elke lidstaat te voorzien van landspecifieke projecties, die inzicht verwerven in het al dan niet halen van de Europese doelstellingen. Ik ben tijdens die teleconferenties de ‘technische man’ die problemen met de code of modelstructuur moet verhelpen. Ook tijdens vergaderingen is geduld een mooie deugd. De Finnen laten niet makkelijk het achterste van hun tong zien (figuurlijk). En de Italianen? Tja, die zijn er nog niet. Kwartiertje wachten, dan komt het wel goed. Onze Italiaanse partners lijken in een constante drukte te leven. Televergaderen doen ze wel vanuit de auto, terwijl wij hier netjes in een zaaltje zitten te wachten.

Broodje data

Tijd voor de lunchbabbel van ons team. Vandaag is het mijn beurt. Waarover ik het heb? Dataficatie, natuurlijk! Bij VITO werken we momenteel aan een duidelijke strategie rond data science. We evolueren naar een wereld van ‘internet of things’ waarin elk apparaat data genereert. In mijn lunchbabbel leg ik uit welke kennis en tools VITO heeft om die data te verwerken.  Ook geef ik tips om data simpelweg in Excel te structureren en om een databank zo flexibel mogelijk te maken. Toegegeven, geen ontspannende lunchbabbel, maar wel in een gemoedelijke sfeer en met heerlijke broodjes!

Teamoverleg

Na de middag staat nog een teamoverleg op het programma. Een duidelijke planning helpt ons én de klant vooruit. Vooraf is het vaak moeilijk om de duur en de omvang van een dataproject in te schatten. Maar naarmate het project vordert, wordt de exacte timing duidelijker. Goed de vinger aan de pols houden dus!

Gekko

Ik stap weer met Yolien in de auto. Om te zingen. Want straks om 19.30 uur repeteert het Gekkokoor in Lichtaart. Met zestig mensen zingen we meerstemmig pophits, Disneydeuntjes en liedjes uit musicals. Ik ben een eerste sopraan en ook hier moet voor mij alles juist in toon klinken. Perfectionistisch? Ja, dat mag, want we treden maar één keer per jaar op.

Ik doe trouwens alles milieubewust: in een strobalenhuis wonen, geen vlees eten, vroeger zelfs naar VITO fietsen (wat ik ooit weer wil doen), … . Zes jaar geleden heb ik bewust bij VITO gesolliciteerd omdat de toekomst volgens mij in duurzaamheid ligt. Door hier te werken leer ik daarover nog elke dag bij.

Meewerken aan de circulaire economie

We zijn op zoek naar collega's om mee te bouwen aan onze strategie rond circulaire economie! Klik op de job links hieronder voor meer informatie of ga naar de overzichtspagina om al onze vacatures te raadplegen.