22/12/2016

VITO trekt steeds meer internationale onderzoekers aan. Deze herfst bereikten we een mijlpaal: voor het eerst tellen we meer dan 100 buitenlandse medewerkers. Om deze heugelijke gebeurtenis te vieren, praatten we met onze “nummer 100”: Ke Wang.

“De moderne economie verbruikt onze meest dierbare grondstoffen. En wij moeten dat gewoon aannemen? Wel, ik niet.” Ke Wang streeft naar een duurzame samenwerking tussen milieu en economie. Bovenal kijkt ze ernaar uit om al haar nieuwe collega’s te ontmoeten. Ke is een Chinese expat met een doctoraat van Stanford en een MBA van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze was senior researcher bij een grote industriële speler en werkt vanaf 1 oktober 2016 voor VITO als expert in de kringloopeconomie. Ke Wang woont samen met haar gezin in Eindhoven.

Hoe het begon

Ke: “Kringloopeconomie is een vrij oud concept: bijna alles wat we vandaag verbruiken, kunnen we efficiënt hergebruiken. En toch worden er nog veel grondstoffen zomaar verspild. Dat is, volgens mij althans, geen duurzaam economisch model. Daarom gaan mijn team en ik terug naar het begin van de keten.”  Ke verklaart haar filosofie aan de hand van één van haar projecten: BAMB, Building as Materials Banks. “Beeld je een gebouw in dat vanaf het begin met gerecycleerde materialen ontworpen en gebouwd wordt. Dat gebouw zal nooit nodeloos voor vervuiling zorgen. Onze rol is om het theoretische concept van kringloopeconomie te vertalen naar een stimulerend businessmodel. Dat is de enige manier om iedereen bij het project te betrekken.”

Nederlands of Engels?

In het buitenland leven, dat brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het is, bijvoorbeeld, niet eenvoudig om steeds opnieuw een sociale kring uit te bouwen. Of wel?

Ke: “Ik ben al meer dan 16 jaar weg uit mijn eigen land, dus er blijven niet zo veel verrassingen over. De grootste uitdaging voor mij? Nederlands leren, want iedereen spreekt hier zo goed Engels. (lacht) Pas op, dat betekent niet dat ik niet probeer, hoor! We zijn best een taalkundig divers gezin: ik spreek Engels met mijn man en Chinees met de kinderen. Hij spreekt Italiaans met de kinderen en zij leren dan weer Nederlands in de crèche en op school.”

“Als internationale student had ik bijzonder veel sociaal contact met gelijkgestemden. Maar ik heb nog nooit iets gelijkaardigs gezien in een professionele omgeving. Toegegeven: het is nog maar mijn derde week hier, en zulke zaken moet je tijd geven. Ik ben erg benieuwd om al mijn collega’s te leren kennen, hier bij VITO.”

Respect voor families

VITO trekt meer internationale medewerkers aan dan ooit tevoren. Nieuwe methodes, inspirerende perspectieven en internationale ervaring: de voordelen zijn overduidelijk. Maar wat kunnen we doen om de integratie te vergemakkelijken?

Ke: ”Soms mis ik het wandelen in de drukke straten van China en de energie die ik daarbij opdeed. Toen ik eerst naar Nederland verhuisde, stoorde het slechte weer me enorm. Maar nu apprecieer ik het leven hier – vooral de maatschappelijke ondersteuning voor jonge, werkende gezinnen. De voorzieningen zijn proper en veilig, en er is vooral veel respect voor families. Je kan carrière en een gezin hier gewoon combineren, en dat is erg belangrijk voor me.”

Jobs bij VITO

Interesse in een job bij VITO? We bieden tal van opportuniteiten voor gemotiveerde individuen die hun expertise graag met ons willen delen en aanscherpen.
Bekijk onze jobaanbiedingen.

Deel dit artikel