21/11/2016

Op 17 november 2016 heeft de jonge VITO-start-up Unifly een tweede financieringsronde met succes afgerond voor een bedrag van 5 miljoen euro. De investeringsfondsen QBIC en PMV hebben samen met de Japanse marktleider in dronemanagement en systeemintegratie, Terra Drone, ingetekend op deze tweede ronde. Terra Drone neemt zelfs 80 % van het totaalbedrag voor zijn rekening, wat een absoluut bewijs is van hun vertrouwen in zowel de technologie als het team van Unifly.

De sterk groeiende markt van drones of UAV’s doet de nood aan systemen toenemen om de veiligheid te garanderen en om recent ingevoerde regelgeving af te dwingen. Unifly ontwikkelt en vermarkt een platform om drones op een veilige manier in het luchtruim te integreren. Dit omvat zowel luchtverkeersleiding voor drones (ook wel Unmanned Traffic Management systeem - UTM) als het operationeel beheer van drone activiteiten. De onderneming, die in augustus 2015 werd opgericht, zag haar kapitaal reeds versterkt in juni dit jaar door het Vlaamse Gewest (SOFI-fonds) en QBIC.

Deze bijkomende financiering ondersteunt de versnelde vermarkting van het Unifly platform zodat het verder kan uitgroeien tot de de facto standaard voor UTM.

Als direct gevolg van deze investering zal Unifly groeien van 12 medewerkers vandaag tot ruim 40 medewerkers eind 2018. De bereidheid van de Vlaamse overheid om te investeren in deze zeer jonge, hightech onderneming vond snel navolging van private investeerders en was op die manier een hefboom voor heel wat extra werkgelegenheid in deze toekomstgerichte sector.

De technologische voorsprong van Unifly, de diepgaande sectorkennis en ervaring van het managementteam en het feit dat Unifly een partner is in de toonaangevende internationale initiatieven op het vlak van regelgeving en standaardisatie rond drones, vormden samen een sterke rationale voor de investeerders in deze ronde.

Marc Kegelaers, CEO van Unifly.

 “Deze investering door Terra Drone, samen met QBIC en PMV, toont het vertrouwen van de markt in onze technologie. Dit geeft ons nu de middelen om onze ambities waar te maken: een wereldspeler worden op het vlak van Unmanned Traffic Management of UTM.”

Toru Tokushige, CEO Terra Drone Corporation:

“Ik ben verheugd en enthousiast om de UTM markt te kunnen betreden in een alliantie met de marktleider op het vlak van Unmanned Traffic Management. In samenwerking met Unifly gaan we de APAC-markt veroveren en wereldwijde standaarden vastleggen. Terra Drone Corporation staat klaar om deze producten en diensten in de markt te zetten, die essentieel zijn voor de groei van de hele drone sector”.

Walter Eevers, onderzoeksdirecteur VITO:

“Unifly is een toonvoorbeeld van de valorisatiestrategie die VITO hanteert. De combinatie van technologie en marktopportuniteiten hebben geleid tot een startup die binnen afzienbare tijd geëvolueerd is tot een succesvolle onderneming in een toekomstgerichte sector. VITO is trots op het team van Unifly, dat bewezen heeft op eigen vleugels de wereld te kunnen veroveren en mee een veilige integratie van drones in het luchtruim te kunnen realiseren.”

Terra Drone Corporation

Terra-Drone is een toonaangevend Japans bedrijf in de sector van de onbemande luchtvaart. Terra Drone  verstrekt  professionele dienstverlening met Drones, produceert Drones voor verticale toepassingen en ontwikkelt beheersoftware. www.terra-drone.co.jp/en/

PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. PMV ‘doet’ dat als raadgever en ‘durft’ dat als investeerder. PMV financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering.

Zij realiseert met en voor de overheid, en haar partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. www.pmv.eu

QBIC

Het Qbic ARKIV-fonds is een interuniversitair zaai- en risicokapitaalfonds dat investeert in spin-offs van de universiteiten van Gent, Brussel, Antwerpen en Luik. Maar ook van hun geassocieerde hogescholen en universitaire ziekenhuizen, en van VITO. QBIC heeft 40,7 miljoen euro kapitaal onder beheer en biedt startups zowel hands-on als financiële ondersteuning. Het QBIC ARKIV-fonds is een gezamenlijk initiatief met ARKImedes-fonds II. www.qbic.be

VITO

VITO is een toonaangevende Europese onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. www.vito.be

Meer informatie

Anne L’hermignaux: anne.lhermignaux@unifly.aero

Deel dit artikel