Vlaanderen is helemaal cleantech! Heel wat bedrijven schreven zich in als kandidaat voor de eerste Cleantech Hero Watertechnologie. Er kan echter maar één Cleantech Hero Watertechnologie zijn. En dat is het bedrijf BOSAQ geworden, een bedrijf dat innovatieve technologie voor decentrale drinkwaterzuiveringsoplossingen ontwikkelt.

Steeds meer bedrijven en organisaties spelen in op de vraag naar duurzaamheid. Om hun innovatieve cleantech-oplossingen meer bekendheid te geven, organiseert Cleantech Flanders dit jaar voor de eerste keer de Cleantech Flanders Hero. Vier keer per jaar wordt, vanuit een verschillend cleantechdomein, een organisatie die innovatieve cleantechoplossingen ontwikkelt, beloond met het prestigieuze Cleantech Hero-label. De eerste Cleantech Hero van dit jaar gaat naar een bedrijf dat excelleert in watertechnologie. Later dit jaar volgen de thema’s circulaire economie, energie en mobiliteit.

copyright BOSAQ

Over de winnaar

De jury voor deze eerste Cleantech Flanders Hero bestond uit Claire Tillekaerts (FIT), Dirk Fransaer (VITO), Marc Nuytemans (Blauwe Cluster), Dirk Halet (VLAKWA) en Frans Snijkers (Cleantech Flanders). Na een eerste selectie kwamen drie finalisten uit de bus: BOSAQ, Hydrovolta en InOpSys. Uiteindelijk besliste de jury dat BOSAQ de uitgelezen ambassadeur is voor Cleantech Hero Watertechnologie.

In haar rapport prees de jury het bedrijf omdat het niet alleen zeer sterk inzet op circulaire economie, maar ook omdat het aandacht heeft voor social responsible entrepreneurship. BOSAQ doneert minstens 10% van zijn winst aan de vzw Water Heroes die kwetsbare lokale gemeenschappen helpt bij de toegang tot betere sanitaire faciliteiten en helder drinkwater. BOSAQ zorgt ook voor capacity building, technologiekennisoverdracht naar de lokale bevolking. Het slaagt er in om duurzame doelstellingen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSR) te combineren. De internationale aanpak en ambitie en het feit dat het bedrijf zich ook richt op de SDG’s, versterkte zijn positie. BOSAQ is een echte Cleantech Hero Watertechnologie.

Bedrijven die de award binnenhalen, hebben voor een jaar meer dan een voet voor. Zij mogen niet alleen een jaar lang het label dragen, maar mogen ook hun innovatie voorstellen op G-STIC 2022 en ze worden promotioneel via de kanalen van Cleantech Flanders gesteund. Bovendien krijgt de winnaar een bedrijfsreportage van 2 minuten cadeau waarin zijn bedrijf wordt voorgesteld dat voor promotionele doeleinden kan gebruikt worden.

Over BOSAQ

BOSAQ ontwikkelt innovatieve technologie voor decentrale drinkwaterzuiveringsoplossingen. De systemen van BOSAQ zetten gelijk welk omgevingswater om tot drinkwater in de meest energetisch en operationeel efficiënte manier.  De projecten zijn duidelijk gelinkt aan de SDG’s van de Verenigde Naties. SDG 6 (schoon water en sanitair) staat daarbij centraal maar door de aanpak wordt ook werk gemaakt van andere SDG’s zoals kwalitatief onderwijs, gezondheid, innovatie, duurzame energie, gendergelijkheid,... BOSAQ voorziet gebieden van decentraal drinkwater met de hoogste kwaliteitsgarantie met technologiekennisoverdracht naar de lokale bevolking en het opzetten van lokale economie om de projecten op lange termijn slaagkansen te geven. Een duurzame aanpak over de  hele lijn van de project/concept implementatie.

De volgende Cleantech Hero

De tweede Cleantech Hero voor 2021 zoekt Cleantech Flanders in het domein van de circulaire economie. Inschrijven kan vanaf 19 april tot 31 mei op www.cleantechflanders.com.

Jury Cleantech Hero Water