Phd-student binnen unit Health

Eline Berghmans groeide als het ware op in de achtertuin van VITO in Mol. Na haar bachelor en master in de biochemie en de biotechnologie aan de KU Leuven in 2016 leek een job bij VITO haar een evidente volgende stap. Maar eerst nog even een doctoraatsstudie, dat leek haar ook nog wel wat. Want als kind was Eline al gefascineerd door alles wat met geneeskunde in aanraking kwam, dus wilde ze zich nog meer verdiepen. En zo gebeurde dat Eline, vroeger dan verwacht, via haar promotor aan de universiteit van Antwerpen al bij VITO belandde. 

Proeven van twee werelden 

“Het was mijn promotor die me polste of ik een doctoraat bij VITO zag zitten. Ik volgde VITO al langer, dus wat denk je? (lacht) In september 2016 ging ik dus als doctoraatsstudente aan UAntwerpen aan de slag bij VITO, wat een toeval hè. Het is wel zo, ik kom regelmatig bij VITO in Mol, maar het merendeel van de tijd vertoef ik toch in Antwerpen. Die combinatie is leuk, zo kan ik van twee werelden proeven. Concreet werk ik op het Centrum voor Proteomics. Dat is de kernfaciliteit van UAntwerpen voor proteomics en massaspectrometrie. De apparatuur voor massaspectrometrie van zowel UAntwerpen als VITO is hier ondergebracht.”  

Betere respons op immuuntherapie 

“Mijn doctoraatsstudie brengt twee werelden, die me beiden ontzettend boeien, samen. Ik behoor tot de onderzoeksgroep die zich verdiept in proteïnen die wellicht zorgen voor een betere respons op de behandeling van immuuntherapie bij longkankerpatiënten. Ons onderzoek is vanuit de biomedische technologie vertrokken maar gaandeweg zijn we geëvolueerd naar kankeronderzoek. Multidisciplinair dus. In augustus eindigde mijn doctoraat. Maar dit is zo ontzettend boeiend, dit kan ik nog niet loslaten.” 

Patent? 

“Voor ons onderzoek werken we met een MALDI Imager, een toestel dat ons toelaat om weefsels te onderzoeken op proteïnes. Ons onderzoek heeft best al wel wat opgeleverd. Zo hebben we drie proteïnes gevonden die effectief de slaagkansen van de immuuntherapie verhogen. We gaan dit patenteren, maar willen daarvoor eerst een grotere studie binnenhalen. Ik ben hoopvol dat de resultaten pathologische labo’s en ziekenhuizen zullen overtuigen om met ons samen te werken. Spannend hoor.” (lacht) 

Noodzakelijk onderzoek 

“We zijn ervan overtuigd dat we dit onderzoek in de toekomst ook kunnen uitbreiden naar andere types van kanker. Als je mij dus nu vraagt wat ik na afloop van dit doctoraat ga doen? Wel, ik zou gewoon heel graag dit onderzoekstraject verder zetten. Voor kankerpatiënten lijkt me dit niet alleen perspectief te geven, het is ook zeker nog noodzakelijk.” 

Alles geven 

“Ik ben gebeten door onderzoek, zeker nu het zo concreet en kortbij mijn andere passie geneeskunde komt. ’s Avonds kom ik soms wel eens afgepeigerd thuis. Sport is echt mijn uitlaatklep. Vooral lopen. Als alles goed gaat, loop ik in oktober de marathon van Eindhoven. Niks beter om de zinnen te verzetten! Ik tennis ook wel graag. En euh, ik vind de groepslessen op de fitness ook wel fijn.” (lacht) Ik hou van uitdaging, van sport, van alles geven. Laat me nog maar zoveel mogelijk proeven, ik heb er zin in!” 

Contact:
+32 14 33 51 61