Leuven, 21 april 2021 – Elke stad is een ‘urban mine’ en verbergt een schat aan chemische elementen. Een van de weinige voordelen van deze Corona-pandemie is dat wandelen opnieuw erg populair is, en maar goed ook. Want met ResourCity heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO een interactieve app ontwikkeld waarmee jongeren - en ouderen -  niet alleen wandelend op chemische schattenjacht kunnen gaan, maar die hen ook toelaat om hun (vertrouwde) omgeving op een andere manier te bekijken. Nu ook in Leuven.

Met de app kunnen de deelnemers – en er staat geen leeftijdsgrens op dit spel – in de stijl van Pokémon Go chemische elementen ‘vangen’. Wie een chemisch element vangt, krijgt meteen ook  een leuk (historisch) weetje over de locatie waar hij zich op dat moment bevindt. De verzamelde elementen kan de speler tijdens de wandeltocht in elkaar puzzelen. Op die manier kan hij een ‘badge’ -  zoals een scheetje, een microchip of koolstofdioxide - bij elkaar te spelen. Zo leert hij ook spelenderwijs alles over chemische verbindingen.

“Elke stad is een schat en zit boor-de-vol chemische elementen! Deze chemische bouwstenen, van koolstof over zuurstof, goud, kobalt tot platina zijn in een stad ruimschoots aanwezig. Sommige chemische elementen vind je gewoonweg in de lucht die je inademt, andere in allerlei producten en zeker in gebouwen. Elke stad is - kortom - een ResourCity: een stad VOL ‘resources’ of materialen, zelfs zo veel dat je in een stad soms meer goud vindt dan in een echte goudmijn.

Met de app ResourCity maken we deze ‘stadsmijn’ of ‘urban mine’ zichtbaar door middel van augmented reality technologie. We werken de inhoud van een ResourCity niet enkel uit op maat van geïnteresseerde steden en gemeenten, maar we sluiten die ook maximaal aan op de eindtermen van de verschillende onderwijskoepels, zodat ResourCity door scholen ook als (coronaproof) leerinstrument ingezet kan worden.”

Philip Marynissen
VITO

Dat er in een stad als Leuven een schat aan ijzer en aluminium te vinden is (leve de keuken van Jeroen Meus!), lijkt evident. Maar dat er bijvoorbeeld in de Leuvense binnenstad ook goud verborgen ligt en dat je er ook platina en tin kunt vinden, was misschien minder bekend. De spelers worden gestimuleerd om zelf elementen te zoeken en, als ze die vinden, ook te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen doen. Zo heeft ResourCity, samen met de stad Leuven, naar 40 interessante plaatsen gezocht. ResourCity leidt de spelers niet alleen naar toeristisch interessante plaatsen maar ook naar mooie plekjes en stedelijke projecten die verbonden zijn met circulaire economie.

ResourCity kan individueel gespeeld worden, maar je kunt de elementen ook in groep, in klasverband of met het gezin gaan opsporen en vangen. Want deze app stuurt je moeiteloos naar heel interessante, en vaak verborgen plaatsen in en weetjes over Leuven.

En de volhouder… wint!

En wat met diegene die ResourCity in Leuven helemaal uitspeelt? Maak een screenshot van het eindscherm van het spel op je smartphone en stuur dat naar vito@vito.be. De eerste 20 spelers die het spel helemaal uitspelen, krijgen het boek ‘Leuven?! Een creatieve stad in 8 verhalen’ van Katrien Steyaert cadeau.

Waar vind je de app?

Je kunt de app downloaden via de AppStore, via Google Play of door deze QR-code te scannen.

QRcode resource city

Waar kun je in Vlaanderen ook nog ResourCity spelen?

Leuven is de zesde Vlaamse locatie waar ResourCity kan gespeeld worden, naast Antwerpen, Herentals, Mechelen, Mol en Oud-Turnhout. De primeur van ResourCity in Leuven is voor het and&-festival, dat dit jaar van woensdag 21 tem zondag 25 april coronaproof plaatsvindt.

ResourCity werd in 2019 genomineerd voor de Prijs van de Wetenschapscommunicatie, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie.

Contact:
+32 14 33 59 41