Met de Smart Readiness Indicator zet de Europese Commissie volop in op slimme gebouwen. EnergyVille/VITO leverde essentiële studies die de ontwikkeling van de Indicator mogelijk maakten. 

Slimme gebouwen (Smart Buildings) zijn niet zomaar een loze marketingterm. Slimme technologieën integreren in gebouwen kan een bijzonder effectieve manier zijn om ons op weg te helpen naar gezondere en meer comfortabele gebouwen. Ze kunnen ook helpen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te doen dalen en zijn essentieel om via slimme regelingen gebouwen te integreren in toekomstige energiesystemen met een grote mate van hernieuwbare energie. 

 

De Europese Commissie lanceerde daarom de Smart Readiness Indicator (SRI), een methodiek om te beoordelen hoe slim gebouwen zijn en in hoeverre ze klaar zijn om te interageren met hun gebruikers en met verbonden energienetten. EnergyVille/VITO coördineerde twee technische studies die in opdracht van de Europese Commissie de Smart Readiness Indicator ontwikkeld hebben. Meer dan 800 stakeholders in binnen-en buitenland waren nauw betrokken bij deze studies. Het eerste gebouw waarop de SRI getest werd is het EnergyVille I gebouw, met een zeer mooie score van 77%. Intussen werd de methodiek al in meer dan 100 gebouwen getest, en maakt Europa zich op om wetten te stemmen die de SRI officieel in voege laten treden.

 

Meer weten? De Europese Commissie deelde onlangs het finale verslag van EnergyVille/VITO over de indicator op haar website. 

Contact:
+32 14 33 59 61