Groot nieuws! Het Batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC, de SBT15060. Het is pas de tweede tester van dit type die wereldwijd in gebruik wordt genomen.

Het Batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC, de SBT15060. Het is pas de tweede tester van dit type die wereldwijd in gebruik wordt genomen. De SBT is een 16-kanaals batterijtester, ideaal voor het testen en evalueren van batterijen voor elektrische voertuigen (xEV) en industriële batterijmodules en -packs tot 150 Volt. De tester is ontworpen voor zowel laboratorium- als productieschaal en staat 24/7 ter beschikking in ons laboratorium.

“Omdat vanuit de industrie de vraag naar batterijprestatietesten voortdurend toeneemt, zijn er steeds meer testkanalen nodig. De PEC-testmachine is bedoeld om de industrie te ondersteunen bij elektrische toepassingen die enige vorm van energieopslag met batterijen bevatten. Door middel van de machine kunnen we de batterijprestaties evalueren en de juiste batterijkeuze maken voor de fabrikant”, legt batterijonderzoeker Grietus Mulder (EnergyVille/VITO) uit.

“Tot nu toe was het Batterijtestlabo beperkt tot 80V voor de meeste testkanalen voor batterijmodules. Er zijn tegenwoordig hogere spanningen nodig omdat er meer cellen bij elkaar in één module zijn geplaatst. Hierdoor kunnen minder modules worden gebruikt in de eindtoepassing voor dezelfde hoeveelheid energie. Om die reden heeft PEC zojuist zijn assortiment vergroot met deze tester. De PEC-tester ontlaadt en herlaadt continu modules met verschillende elektrische profielen en ongelijke ontladingsdiepten. De afname van capaciteit en toename van weerstand, maar ook warmte-afgifte worden opgevolgd. Met deze accutester kunnen we de optimale balans vinden tussen levensduur van de accu en zijn prestaties. We voeren niet alleen tests uit op maat van de klant, maar door onze betrokkenheid bij batterijstandaardisatiecommissies zijn we steeds op de hoogte van de laatste testvoorschriften voor veel toepassingsgebieden. Deze informatie wordt ook toegankelijk gemaakt voor de industrie door onze website ‘BatteryStandards.info” gaat Grietus verder.

Om de batterijmodules te testen, is ook controle van de omgevingstemperatuur een vereiste. Batterijen kunnen bij hoge temperaturen veel sneller verouderen, al vanaf 40°C. Deze gevoeligheid is afhankelijk van de batterijfabrikant en staat niet op de datasheets. Testen zijn daarom nodig voordat een product uitgerust met een batterij in productie gaat. Ook koele temperaturen moeten worden getest voor buitentoepassingen. Omdat we meestal meerdere modules parallel testen, is er echter behoefte aan een temperatuurkamer met meerdere compartimenten.

Grietus Mulder: “We hebben de batterijmodules op de markt naast elkaar gezet en de benodigde compartimentgroottes afgeleid. Dit kwam echter niet overeen met de afmetingen van batterijpakketten in personenauto's van 2 meter lang, 1 meter breed en 20 cm hoog. Daarom schreven we een aanbesteding uit waarin we voorschrijven dat de compartimenten ook moeten kunnen worden aangesloten op één grote ruimte die voldoende plaats biedt voor de genoemde EV-packs. De aanbesteding werd gewonnen door Van den Berg Klimaattechniek. Zij hebben voor ons een op maat gemaakte temperatuurkamer gebouwd. De benodigde geavanceerde regeling voor deze kamer is rechtstreeks ontwikkeld door fabrikant van regelapparatuur JUMO, aangezien deze de klassieke temperatuurregeling te boven gaat.”

De batterijtester en de klimaatkamer zijn een welkome aanvulling voor de geavanceerde apparatuur die al in het batterijtestlabo aanwezig is, waardoor ervaren onderzoekers van EnergyVille prestatie- en levensduurtests kunnen uitvoeren volgens eender welk profiel dat door de klant gespecificeerd wordt. In plaats van te vertrekken van standaardtestmogelijkheden, richten we ons op de behoeften van onze klanten en rusten we onze labo's uit met de meest geavanceerde materialen die aan hun behoeften voldoen. Met de aankoop van deze twee testinstrumenten kunnen we ons positioneren als het leidend batterijlaboratorium in België en een van de beste batterijtestfaciliteiten in Europa. Onze onderzoekers hebben bovendien een uitgebreide expertise wat betreft het testen van batterijen. Verdere groei in veelzijdigheid wordt bovendien voorzien.

Heeft u interesse om gebruik te maken van de batterijtestmogelijkheden van EnergyVille? Ons team van zeer bekwame ingenieurs en technici helpen u graag om de evaluatieresultaten te vertalen naar advies voor een specifiek product of bedrijf. Neem gerust contact op voor meer informatie!

Contact:
+32 14 33 59 13
Contact:
+32 14 33 58 59