Ramses is full stack developer bij VITO. De woelige coronaperiode deed hem toch niet twijfelen om van job te veranderen, want bijna 2 jaar geleden kwam hij bij VITO aan boord. Wat hem had overtuigd? De uitdaging en een aangenaam gesprek met zijn toekomstig leidinggevende waarbij technologie centraal stond.

IT'ers vormen een belangrijke schakel in het succes van onderzoeksprojecten. In 'Make IT happen' laten we onze IT'ers aan het woord over hun job bij VITO.

Een tweede interview voor 'Make IT happen', met Ramses Nys. Eerder stelde Arnout Standaert, IT'er bij de VITO Data Science Hub, zich al voor.

Google Maps, maar dan cooler

Mijn werk begint altijd bij een vraag van een klant. Meestal gaat dat dan over een bepaalde applicatie die ze willen ontwikkelen, vaak gekoppeld aan een soort Google Maps waarop lagen met informatie liggen. Het is mijn taak om die te analyseren en te vertalen naar een visueel mooie en gebruiksvriendelijke tool. Heel simpel uitgelegd gooi ik codes samen om tot een resultaat te komen. Momenteel ben ik bezig met een project voor de Vlaamse Overheid. We maken een tool die hen toelaat om emissies in te geven en daar normen aan te koppelen om te bekijken of er bepaalde waarden worden overschreden. Dat kunnen ze dan controleren met emissiepunten en meetpunten overal in Vlaanderen.

Toveren met technologie

Die codes tover ik natuurlijk niet zomaar tevoorschijn. Je moet eerst goed nadenken over de manier waarop je wil gaan programmeren en hierover duidelijk communiceren zodat ieders verwachtingen mooi om dezelfde lijn zitten. Maar ook over het visuele moet je goed nadenken, want dat is uiteindelijk wat de gebruiker te zien krijgt. En de extra uitdaging zit soms ook wel in het budget, of eerder de limieten daarvan. Daar moet je soms creatief mee kunnen omspringen. Maar met deze uitdagingen maak ik mijn inner nerd wel heel gelukkig. Zelfs thuis kan ik die niet verstoppen. Ik heb een server staan en zo ga ik thuis ook wat aan de slag. Wat er nu op de planning staat? Het automatiseren van mijn rolluiken.

De synergie van technologie en duurzaamheid

We doen echt wel veel coole, hoogtechnologische projecten bij VITO. We mogen daar gerust wat meer mee uitpakken. Ik probeer zelf ook bij te blijven door veel artikels te lezen. Als er bij mij een belletje gaat rinkelen bij iets wat ik lees, omdat wij het zouden kunnen gebruiken, is er altijd ruimte voor overleg om het te integreren en evalueren. Maar het gaat verder dan werken met state of the art technologie, want we werken ook op duurzame projecten. Zo proberen we toch beetje bij beetje de wereld te verbeteren en dat is een heel mooi en nobel doel. Die maatschappelijke meerwaarde maakt mij dan ook enorm trots om bij VITO te werken.

Interesse in een IT-job bij VITO?

Een 100-tal medewerkers zijn vandaag actief in zeer diverse ICT-functies verspreid over de verschillende business units en het centrale ICT-departement. Binnen onze researchprojecten zijn IT-competenties van cruciaal belang. Je staat in voor de IT-component in onze onderzoeksprojecten en dit in samenwerking met een multidisciplinair projectteam.

Wil jij ook aan de slag als IT'er bij VITO? Scroll eens door onze vacatures.