Net zoals vorig jaar versterkt VITO opnieuw de rangen van de top 10 van Belgische instellingen en bedrijven die in 2019 een octrooi hebben aangevraagd bij het Europees Octrooibureau (EOB). Meer nog: in tegenstelling tot acht op de tien bedrijven/instellingen in deze toplijst, gaat het aantal aanvragen door VITO in opvallend stijgende lijn.

In 2018 werden nog 32 aanvragen ingediend, in 2019 waren dat er al 40. VITO doet het bijzonder goed. Uitblinker blijft Solvay met 306 aanvragen, al is dat ruim 10 procent minder dan in 2018. Met 40 aanvragen volgt VITO de collega’s van VIB op de voet. Imec blijft op nummer 2 staan, maar diende vorig jaar meer dan 10 procent minder aanvragen in.

Alles bij elkaar waren de Belgische bedrijven en instellingen vorig jaar goed voor een record van 2.423 aanvragen voor een octrooi bij het EOB. Dat is 3,2 procent hoger dan in 2018, ondanks het feit dat het aantal octrooiaanvragen bij de tien koplopers daalde. 64,2% van de Belgische aanvragen komt uit Vlaanderen. Volgens EOB-voorzitter António Campinos kunnen we de solide groei tijdens de voorbije jaren toeschrijven aan de kracht van de brede onderzoeks- en ontwikkelingsinfrastructuur, een diverse mix van ondernemingen, onderzoeksinstellingen en universiteiten.

Ook op wereldvlak doet België het overigens bijzonder goed. Wij stranden op de 8ste plaats, met 208 aanvragen per miljoen inwoners. Koploper is en blijft Zwitserland met 988 aanvragen per miljoen inwoners. De acht aanvoerders van deze lijst zijn allemaal West-Europese landen. Israël strandt op nummer 9 (179), gevolgd door Japan (175).