Slim laden van elektrische auto’s
Elektrische voertuigen komen de laatste jaren meer en meer in het straatbeeld om een bijdrage te leveren aan het verminderen van deze lokale en globale emissies. Hierdoor zal de leefbaarheid in steden sterk toenemen. Om een echte impact te hebben moeten deze elektrische voertuigen natuurlijk opgeladen worden via hernieuwbare energie en moeten er ook zoveel mogelijk voertuigen op fossiele brandstoffen vervangen worden door elektrische voertuigen.
Deze evolutie van fossiel naar elektrisch kent haar uitdagingen: ongecontroleerd laden kan leiden tot piekverbruik. Daarom moeten we de beschikbare infrastructuur efficiënter gebruiken, een betere service bieden aan autobezitters en de energiekosten verlagen, of zoals wij het noemen: optimaal laden van EV's
Het onnodig laden van elektrische voertuigen verhoogt uw piekvraag, waardoor uw energiecapaciteit extra onder druk komt te staan en uw energiefactuur stijgt.
Een optimaal EV-laadplan zorgt voor:
- laden binnen de beschikbare capaciteit
- volledig opgeladen voertuig wanneer nodig
Het Smart Electric Vehicle Charging plan, ontwikkeld door VITO/Energyville, analyseert interne en externe gegevensbronnen, zoals weersvoorspellingen en gegevens van het energiebeheersysteem van gebouwen. Deze inzichten worden gecombineerd met uw voorkeur voor een vaste aansluitingscapaciteit of een dynamische, in de tijd variërende netcapaciteit, en de geschatte vertrektijd die de eigenaars van elektrische auto's opgeven. Het resultaat is een optimaler gebruik van uw energiecapaciteit.
Voordelen van een slim EV-laadplan
- Optimaal opladen van elektrische voertuigen
- Vermindert pieken in de energievraag
- Kostenefficiënt
- Maakt gebruik van de beschikbaarheid van lokale elektriciteitsopwekking
Slim laden in de praktijk: de EnergyVille parking
Slim laden van elektrische voertuigen wordt momenteel getest op de parking van EnergyVille in Genk. Het gebouw EnergyVille 1 telt momenteel 28 oplaadpunten voor elektrische voertuigen, waarvan een groot aantal intelligent kan worden aangestuurd. Het hele systeem van oplaadpunten is geïntegreerd met het EnergyVille cloudplatform. Dit maakt het mogelijk om informatie zoals weersvoorspellingen en energiemarkten te combineren met real-time metingen. In combinatie met de mail- en webservice-functionaliteit van het platform kunnen we gericht communiceren om een maximale flexibiliteit voor de gebruikers te creëren. Deze oplossingen kunnen interessant zijn voor verschillende aanbieders en gebruikers van energiediensten, zoals gebouwbeheerders, exploitanten van laadstations en energiebeheerplatforms, domotica-systemen, enz.
Meer informatie over ons onderzoek naar slimme oplaadsystemen
Of lees onze expert talk over slim laden