Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer omlaag. Dat kan onder meer door CO2 uit de lucht te halen en te gebruiken als grondstof voor de productie van nuttige chemicaliën, bioplastics enzovoort.

Van CO2-emissies bioplastics maken voor toepassing in 3D-printing en als prebiotica in aquacultuur. Dat is in een notendop het onderwerp van het pas afgeronde project CO2MPASS. Het onderzoek van VITO richtte zich op de omzetting van CO2 naar polyhydroxyalkanoaten via fermentatieprocessen of bacteriën. Eerst werd gewerkt aan de productie van polyhydroxybutyraat. Daarna lag de focus op het copolymeer poly(3-hydroxybutyraat-co-3-hydroxyvaleraat), afgekort PHBV. PHBV is namelijk flexibeler, makkelijker biodegradeerbaar en bewerkbaar voor toepassing in onder andere verpakkingen, medische implantaten en prebiotica. Door de integratie van procesontwerp en modellering is het mogelijk om de samenstelling en de eigenschappen van PHBV aan te passen aan specifieke vereisten.

Dat toonde Stef Ghysels – momenteel doctoraatsonderzoeker aan de UGent - aan in zijn masterthesis, die hij uitvoerde bij VITO in samenwerking met de UGent. Hij kreeg hiervoor de Dow Chemical Prize for Innovative Solutions.

Verbetering van biotechnologische processen

Om de commerciële haalbaarheid van de bioconversie van CO2 te vergroten, werkt een internationaal consortium onder leiding van VITO de komende vier jaar samen in het Europese Horizon 2020-project BioRECO2VER.