Vlaanderen telt al enkele warmtenetten, bijvoorbeeld in Antwerpen en Roeselare. In combinatie met geothermie worden warmtenetten pas echt interessant.

+32 14 33 55 85

Warmtenet

Een warmtenet is een manier om restwarmte, die bijvoorbeeld ontstaat in een bedrijf, of aardwarmte van diep onder de grond, te gebruiken voor de opwarming van water. Een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen brengt het water tot in woningen en bedrijven in de buurt. Rest- of aardwarmte wordt zo op een duurzame manier hergebruikt.

Kempens warmtenet

In Mol en Dessel legt Eandis een warmtenet aan dat gekoppeld wordt aan de geothermiecentrale op de Balmatt-site. Het hete water uit de diepe ondergrond passeert via een warmtewisselaar zodat het een temperatuur van maximaal 90°C krijgt. Geïsoleerde leidingen op 80 centimeter diepte brengen dat warme water naar elke afnemer. En vervoeren het afgekoelde water weer terug om opnieuw in de ondergrond te injecteren. De werken aan het warmtenet starten in het voorjaar van 2018. Op het einde van het jaar genieten de eerste particulieren van volledig hernieuwbare en CO2-neutrale aardwarmte.