De eerste editie van FTI Hasselt zit erop, en wat een geweldige week was het. Families, ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en studenten kwamen zes dagen lang samen om de Stad van de Toekomst te beleven en mee uit te denken op meer dan 25 plaatsen in en rond Hasselt en Genk. FTI Hasselt was hét moment bij uitstek om technologie en innovatie nu en van dichtbij te ontdekken.

Van duurzame mode tot kookdemo’s en workshops, van een fietsbehendigheidsparcours met niemand minder dan Sven Nys, zelf een voedselbosje aanleggen tot locatiebezoeken, inspirerende talks, interactieve sessies en keynote speeches voor ondernemers en beleidsmakers,… Tijdens FTI Hasselt kreeg iedereen de kans om de Stad van de Toekomst te verkennen.

Tal van initiatieven rond duurzaamheid in een stad die transitie ademt en in haar DNA heeft, hebben het festival gedragen. Circulariteit stond centraal, met innovatieve oplossingen voor fashion, hergebruik, recycling en het minimaliseren van afvalstromen. Mobiliteit werd gezien als een integraal onderdeel van een duurzame samenleving, met aandacht voor elektrische voertuigen, gedeelde mobiliteit en slimme transportoplossingen. Duurzame voeding kreeg ook aandacht, met een focus op innovatieve, lokale en seizoensgebonden voedselbronnen. Daarnaast lag de focus op duurzame energieopwekking en -gebruik, met innovaties op het gebied van zonne- en windenergie, energieopslag en efficiënt energiegebruik. Urban culture bracht kleur en creativiteit naar het evenement, met muziek en entertainment. Want duurzaamheid is ook het verrijken van het gemeenschapsleven.

Future Lane

Het kloppende hart van het stadsfestival was de ‘Future Lane’ op de Elfde Linie, die werd omgetoverd tot een autovrije boulevard van de toekomst, met verschillende interactieve standen en installaties Deze locatie zal binnenkort effectief autovrij worden en dienen als groene onderwijscampus, waar de volgende generatie vernieuwers, denkers en leiders zich kunnen ontwikkelen.

Tijdens FTI Hasselt kon je op de Future Lane met virtuele rijsimulatoren je skills in het verkeer testen en kon je ontdekken hoe drones schoolomgevingen veiliger maken. Je kreeg de kans om virtueel een bezoek te brengen aan de hoogtechnologische Ecotron, die de impact van klimaatverandering op biodiversiteit meet, en om van dichtbij een vliegende taxi, zonneauto of drones te ontdekken. Dankzij VITO kon je in de belevingscontainer leren over waterwinst en slimme oplossingen voor het verduurzamen van bedrijventerreinen. Daarnaast kon je ook laten testen hoe fit je bent en alles ontdekken over de deeleconomie in de stad.

Elke avond werd afgesloten met een sterke line-up van lokale en opkomende artiesten, met als hoogtepunt het optreden van Portland (solo) op woensdagavond, waar zanger Jente Pironet als PXL-alumnus terugkeerde naar de plek waar het voor hem allemaal begon.

De nieuwe jonge bomen, het aangeplante voedselbos en de ter plaatse gecreëerde graffiti kunstwerken die de Future Lane opfleurden, zijn geschonken aan Stad Hasselt, die ze in de komende maanden een definitieve plek zal geven in het straatbeeld.

Blijvende impact

Het streven naar een blijvende duurzame impact stond centraal tijdens FTI Hasselt. Met meer dan 12.000 bezoekers die de Elfde Linie bezochten tijdens de openingsuren en 6.500 deelnemers aan alle inhoudelijke activiteiten werd het stadsfestival effectief een viering van innovatie, technologie en gemeenschap. Een boost voor bestaande initiatieven, en een katalysator voor de toekomst, met onder meer de ondertekening van de Circular Cities Declaration, de lancering van de Circufix app, een nieuwe CO2 neutrale zitbank uit duurzaam beton, de boost voor de doorstart van de Bootstraat, of de opstart van expertengroepen rond duurzame energie, om er maar enkele te noemen.

Dit was enkel mogelijk dankzij het initiatief van FTI Vlaanderen en de inzet van alle deelnemers, partners, sprekers en medewerkers die hebben bijgedragen aan het succes van dit stadsfestival. Een speciale dank gaat uit naar EnergyVille, Flux50, ILVO, MASJIEN, Love Tomorrow, Hogeschool PXL, UHasselt, UC Leuven-Limburg en Flanders’ FOOD. Last but not least willen we ook Stad Hasselt, Stad Genk en Provincie Limburg bedanken voor hun steun en samenwerking. En een grote ‘dank je wel’ aan het Hasseltse eventbureau Cocomo voor alles wat zij hebben neergezet.

Het was een week om niet te vergeten, een week die ons heeft doen dromen van een toekomst die dichterbij is dan we soms denken, die gemaakt wordt door technologie, innovatie én echte mensen.

FTI Hasselt maakte deel uit van Flanders Technology & Innovation, een initiatief van de Vlaamse Regering, en werd georganiseerd door G-STIC en VITO.”