Wat kunnen we doen om onze bedrijven, onze processen en onze producten duurzamer te maken? Hoe kunnen we onze planeet en de economie redden?
De Clean Vision Summit gaf visie en antwoorden.
Minister Jo Brouns was alvast tevreden: "Ik ben blij met een initiatief zoals de Clean Vision Summit dat de hand reikt aan bedrijven om te inspireren, informeren en connecteren om samen met kennisinstellingen en beleidsmakers de duurzaamheidstransitie waar te maken."
"We moeten ons niet afkeren van onze industrie, maar we moeten ze vooral helpen om groener en circulair te worden", stelde Sophie Bracke, schepen in Gent. Daarmee gaf ze precies aan waarom VITO de Clean Vision Summit organiseert.
"Technologie is niet ‘het’ antwoord, het maakt er deel van uit", gaf Bruno Reyntjens van VITO aan. Alleen een holistisch en systemisch antwoord kan leiden tot een oplossing. En Vlaanderen kan daarbij koploper zijn, gelooft Benjamin Clarysse van BBL.
Als we een stap vooruit willen zetten, kunnen we dat alleen als we partners zoeken. Economie, industrie en duurzaamheid hoeven elkaar niet te beconcurreren. Het is een opportuniteit voor het bedrijfsleven die tegelijkertijd een impact heeft op de maatschappij, argumenteerde Juan Carlos Alonso van Bekaert.
De Clean Vision Summit editie 2022 focuste op 4 topics
De transitie naar een veilig, duurzaam en betaalbaar energiesysteem is volop bezig. Ons onderzoek richt zich op materialen en componenten tot het niveau van complete energiesystemen, bedrijfsmodellen en strategieën. Ontdek hoe wij bedrijven en overheden helpen hun energiedoelstellingen te bereiken.
VITO helpt overheden en bedrijven om de transitie te maken naar circulair denken en ontwikkelt circulaire businessmodellen. Ook ondersteunen we innovaties die afvalstromen omzetten in grondstoffen en basismaterialen voor nieuwe of bestaande producten.
De Blue Deal werd gelanceerd als een reeks maatregelen om Vlaanderen voor te bereiden op waterschaarste en droogte. VITO levert onder meer een bijdrage met watergerelateerde tools en innovatieprojecten zoals de Waterbarometer en de WaterKlimaatHub.
Preventief en gepersonaliseerd zijn de kenmerken die het gezondheidssysteem van de toekomst zullen bepalen. Het zal participatief zijn, data- en technologiegedreven, met respect voor de privacy van de burgers.