VITO ondersteunt jonge cleantech-ondernemers of start-ups met een sterk project of idee dat inzet op duurzaamheid via VITO4STARTERS. Met deze interactieve pitchwedstrijd, waarvan de finale plaatsvindt op 27 juli 2023 tijdens de Love Tomorrow Conference, brengen we VITO’s netwerk en de technische expertise binnen handbereik van inspirerende ondernemers en start-ups. De wedstrijd koppelt de ambities van start-ups aan VITO-technologie in de cleantech-domeinen zoals duurzame materialen, duurzame processen en duurzame energie.

Over VITO4Starters

Met de VITO4STARTERS-wedstrijd ondersteunt VITO jonge bedrijven die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Op deze manier versterkt VITO de start-upcommunity en het Vlaams economisch weefsel.  

VITO draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en is erg actief in de start-upcommunity via haar eigen spin-offs. Zo lanceerde VITO 4 nieuwe spin-offs in 2021 met eigen technologie. Met VITO4STARTERS wil VITO bestaande start-ups een duwtje in de rug geven.

VITO denkt op lange termijn en ook na de wedstrijd zijn er verschillende mogelijkheden tot samenwerken. VITO beschikt over verschillende technologieën met zeer veel potentieel en ook over een eigen investeringsfonds – het Clean Vision Invest fonds.

Wie kan deelnemen?

Alle starters met een project of concept dat inzet op duurzaamheid kunnen zich inschrijven voor VITO4STARTERS. Heb je een idee om materialen of processen meer circulair te maken? Heb je een proces ontwikkeld dat de CO2-uitstoot verlaagt of minder water verbruikt? Of heb je een intelligent of efficiënt energiesysteem bedacht? Dan is VITO4STARTERS het ideale programma om deze ideeën te laten groeien. De deelnamecriteria voor de startups zijn:

 • Vlaams bedrijf, gericht op duurzaamheid
 • Opgericht tegen de start van de steunperiode en maximum 5 jaar oud
 • Behoefte aan technologische ondersteuning of toegang tot infrastructuur
 • KMO volgens de EU-definitie

De selectiecriteria

We selecteren de beste projecten of ideeën op basis van deze criteria:  

 • De link tussen de start-up en de VITO-expertise 
 • De sterkte van het team 
 • De sterkte van het businessplan of het idee

Hoe verloopt de selectie?

Tijdens de eerste ronde worden de start-ups geselecteerd op basis van hun ingezonden pitch (i.e., video en deck) en eventueel bijkomende online intakegesprekken. In de tweede ronde pitchen de finalisten op de Love Tomorrow Sustainability-conferentie op 27 juli 2023 op het domein van Tomorrowland. De pitches worden beoordeeld door een jury met leden van VITO, KBC start-it en iStart imec. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Freedom Stage tussen 19u15 en 21u00.

Waar maak je kans op?

Ondersteuning ter waarde van 20.000 euro bestaande uit een van de volgende elementen of een combinatie ervan:

 • Technologisch advies
 • Een proof-of-concept
 • Toegang tot infrastructuur (labo’s, pilootopstellingen …)

Verder krijgt de winnaar ook:

 • Toegang tot het VITO-netwerk
 • Zichtbaarheid en promotie op de VITO-kanalen
 • De mogelijkheid om te pitchen voor het Clean Vision Invest-fonds van VITO, inclusief een voorbereidingstraject (de voorwaarden zullen worden verduidelijkt tijdens de ondersteuningsperiode)

MyGrid wint VITO4STARTERS 2022!

Na een spannende pitchwedstrijd op Love Tomorrow, koos onze jury MyGrid als winnaar van VITO4STARTERS 2022. MyGrid biedt een unieke plug-and-play thuisbatterij en draagbaar batterijpak in één aantrekkelijk apparaat dat in elk standaard stopcontact kan worden gestoken.

Volgens de jury van VITO4STARTERS kon MyGrid van alle finalisten het meest complete verhaal vertellen. ‘Er is een prototype ontwikkeld, een mooi team samengesteld, een road-to-market uitgestippeld én er is ook al aandacht besteed aan de look-and-feel van hun product’, aldus het juryrapport.

Dat vroeg om een woordje uitleg. We bespraken de verdere ambities van MyGrid met met oprichters Jan Wellens en Kristof Geerts, respectievelijk CEO en CTO.

Praktisch

Als winnaar krijg je een individueel begeleidingstraject. We stellen samen een werkplan en timeline op in functie van jouw noden (t.w.v. 20.000 euro). Op het einde wordt een evaluatie gemaakt. 

Mogelijke vervolgtrajecten na het begeleidingstraject zijn:

 • Gezamenlijk onderzoeksproject met VITO
 • Technology Transfer van bestaande VITO-technologie
 • Investering van het Clean Vision Invest Fonds

Partners