Ben jij een jonge ondernemer of start-up (in wording) met een sterk project of idee dat inzet op duurzaamheid? VITO4STARTERS brengt het netwerk en de technische expertise van VITO binnen handbereik van duurzame startups door middel van een interactieve pitchwedstrijd.  De wedstrijd matcht de ambities van start-ups aan VITO-technologie in domeinen zoals duurzame materialen, duurzame processen en duurzame energie.

MyGrid wint VITO4STARTERS 2022!

Na een spannende pitchwedstrijd op Love Tomorrow, koos onze jury MyGrid als winnaar van VITO4STARTERS 2022. MyGrid biedt een unieke plug-and-play thuisbatterij en draagbaar batterijpak in één aantrekkelijk apparaat dat in elk standaard stopcontact kan worden gestoken.

Volgens de jury van VITO4STARTERS kon MyGrid van alle finalisten het meest complete verhaal vertellen. ‘Er is een prototype ontwikkeld, een mooi team samengesteld, een road-to-market uitgestippeld én er is ook al aandacht besteed aan de look-and-feel van hun product’, aldus het juryrapport.

Dat vroeg om een woordje uitleg. We bespraken de verdere ambities van MyGrid met met oprichters Jan Wellens en Kristof Geerts, respectievelijk CEO en CTO.

Over VITO4Starters

Met de VITO4STARTERS-wedstrijd ondersteunt VITO jonge bedrijven die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Op deze manier versterkt VITO de start-upcommunity en het Vlaams economisch weefsel.  

VITO draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en is erg actief in de start-upcommunity via haar eigen spin-offs. Zo lanceerde VITO 4 nieuwe spin-offs in 2021 met eigen technologie. Met VITO4STARTERS wil VITO bestaande start-ups een duwtje in de rug geven.

VITO denkt op lange termijn en ook na de wedstrijd zijn er verschillende mogelijkheden tot samenwerken. VITO beschikt over verschillende technologieën met zeer veel potentieel en ook over een eigen investeringsfonds – het Clean Vision Invest fonds.

Wie kan deelnemen?

Alle starters met een project of concept dat inzet op duurzaamheid kunnen zich inschrijven voor VITO4STARTERS. Heb je een idee om materialen of processen meer circulair te maken? Heb je een proces ontwikkeld dat de CO2-uitstoot verlaagt of minder water verbruikt? Of heb je een intelligent of efficiënt energiesysteem bedacht? Dan is VITO4STARTERS het ideale programma om deze ideeën te laten groeien. De deelnamecriteria voor de startups zijn:

 • Vlaams bedrijf, gericht op duurzaamheid
 • Opgericht tegen de start van de steunperiode en maximum 5 jaar oud
 • Behoefte aan technologische ondersteuning of toegang tot infrastructuur
 • KMO volgens de EU-definitie

De selectiecriteria

De volgende selectiecriteria worden gehanteerd in 2 rondes. Er is een eerste schriftelijke voorselectie en vervolgens een tweede ronde met de finalisten op een live pitch event op de Love Tomorrow Sustainability-conferentie op Tomorrowland:

 • de link tussen de start-up en de VITO-expertise
 • de sterkte van het team
 • de sterkte van het businessplan

De finalisten mochten pitchen op de Love Tomorrow Sustainability-conferentie, op 28 juli 2022 op het domein van Tomorrowland. De pitches waren openbaar voor de conferentiegasten en werden beoordeeld door een jury van zowel VITO- als externe experten. De winnaars werden op de dag van het event bekendgemaakt. 

Waar maak je kans op?

Gratis ondersteuning ter waarde van 20.000 euro bestaande uit een van de volgende elementen of een combinatie ervan:

 • Technologisch advies
 • Een proof-of-concept
 • Toegang tot infrastructuur (labo’s, pilootopstellingen …)

Verder krijg je ook:

 • Toegang tot het VITO-netwerk
 • Zichtbaarheid en promotie op de VITO-kanalen
 • De mogelijkheid om te pitchen voor het Clean Vision Invest-fonds van VITO, inclusief een voorbereidingstraject (de voorwaarden zullen worden verduidelijkt tijdens de ondersteuningsperiode)

Praktisch

Als winnaar krijg je een individueel begeleidingstraject. We stellen samen een werkplan en timeline op in functie van jouw noden (t.w.v. 20.000 euro). Op het einde wordt een evaluatie gemaakt. 

Mogelijke vervolgtrajecten na het begeleidingstraject zijn:

 • Gezamenlijk onderzoeksproject met VITO
 • Technology Transfer van bestaande VITO-technologie
 • Investering van het Clean Vision Invest Fonds

Partners

De inschrijvingen voor 2022 zijn afgesloten. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van volgende edities? Laat dan hier je gegevens achter.