VITO hecht veel belang aan valorisatie van nieuwe technologieën die de transitie naar een duurzamere wereld kunnen versnellen. Jonge bedrijven die met hun concept inzetten op duurzaamheid kunnen vaak steun gebruiken om hun idee uit te werken en op de markt te lanceren. Met de jaarlijkse VITO4STARTERS-pitchwedstrijd wil VITO deze jonge start-ups dan ook een duwtje in de rug geven. De winnaar van de interactieve wedstrijd krijgt een steunpakket ter waarde van 25.000 euro met o.a. technologische steun, een proof-of-concept en toegang tot VITO’s expertise, state-of-the-art infrastructuur en netwerk. De wedstrijd koppelt in 2024 de ambities van start-ups aan VITO-technologieën in de thema's circulariteit, energie, voeding en mobiliteit. Inschrijven kan tot 19 januari 2024.

Met de VITO4STARTERS-wedstrijd ondersteunt VITO jonge ondernemers met een duurzaam project. De finale van deze interactieve pitchwedstrijd gaat door tijdens Flanders Technology & Innovation Festival op 19 maart 2024 in Hasselt. De winnende start-up ontvangt een mooie ondersteuning van VITO ter waarde van 25.000 euro. Maar ook na deze wedstrijd zijn er verschillende mogelijkheden tot verdere samenwerking. VITO beschikt bijvoorbeeld over verschillende technologieën met zeer veel potentieel en ook over een eigen investeringsfonds – het Clean Vision Invest fonds. De winnaar van VITO4STARTERS krijgt een individueel begeleidingstraject met een werkplan en timeline in functie van de noden van de start-up.

Wie kan meedingen naar VITO4STARTERS?

Deze jaarlijkse pitchwedstrijd VITO4STARTERS richt zich op alle starters met een project of concept dat inzet op duurzaamheid. Dat gaat van initiatieven om materialen of processen circulair te maken, over ideeën om de CO2-uitstoot of waterverbruik te verminderen of nieuwe systemen om energie intelligent of efficiënt in te zetten. Focusthema’s daarnaast zijn dit jaar voeding, mobiliteit en urban culture, maar elk idee of initiatief dat de evolutie naar een duurzame samenleving faciliteert, komt in aanmerking.

Kandidaten kunnen zich nog tot 19 januari inschrijven via de website. Het selectieproces bestaat uit twee rondes. Tijdens de eerste ronde worden de start-ups geselecteerd op basis van hun ingezonden pitch (i.e., video en pitchdeck) en eventueel bijkomende online intakegesprekken. In de tweede ronde pitchen de finalisten live op Flanders Technology & Innovation Festival op 19 maart in Hasselt. Hier zal een professionele jury de tien beste deelnemers beoordelen en de winnaar wordt bekendgemaakt op het event.  

Uze, de winnaar van 2023

De VITO4STARTERS-prijs 2023 ging naar het Antwerpse Uze. Deze duurzame start-up bedacht en ontwikkelde een flexibele en mobiele snellaaddienst voor elektrische wagens in stedelijke omgevingen. ‘We willen met de binnengehaalde extra ondersteuning van VITO de laadsnelheid van onze mobiele snelladers nog verder opdrijven, maar ook het gewicht en het formaat van de batterijen verder verkleinen. Het batterijtestlabo van VITO heeft hiervoor enorm veel kennis in huis, niet alleen van batterijtechnologie maar bijvoorbeeld ook van certificering, veiligheidsvereisten en andere regelgeving.’