CO2

CO2 afvangen, gebruiken en opslaan

CO2

Er zit te veel CO2 in de lucht en dat is nadelig voor de opwarming van de aarde. CO2 uit de lucht halen en opslaan is één manier om dit op te lossen. Maar we kunnen CO2 ook uit industriële emissies halen en gebruiken voor de productie van hernieuwbare brandstoffen of hoogwaardige chemicaliën of opslaan in bijvoorbeeld bouwmaterialen. Welke oplossing past het beste bij jouw CO2-stromen?

Organisaties begeleiden van strategie tot uitvoering

De CO2-uitstoot verminderen is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van hun milieu- en duurzaamheidsstrategie. Er bestaat alleen geen one-size-fits-all strategie. Op basis van een techno-economische analyse helpt VITO grote en kleinere organisaties de oplossing te identificeren en te implementeren die het best aansluit op hun CO2-stromen, budgetten en ambities.

Hoe kan CO2 op een goedkopere en efficiëntere manier worden afgevangen?

CO2 afvangen kan op verschillende manieren. De gangbare methoden zijn niet kostenefficiënt. Daarom zetten wij in op de ontwikkeling van vaste sorbenten om CO2 op te vangen in packed-bedconfiguraties. VITO ontwikkelt verschillende vormgevingsmethoden zoals granulatie, coating en extrusie.

Wat zijn de voordelen?

  • Meer CO2 afvangen met minder sorbenten: De chemie en structuur van de sorptiematerialen is zorgvuldig geselecteerd om grote hoeveelheden koolstofdioxide selectief af te vangen.
  • Doeltreffende regeneratie: Sorbenten zijn ontworpen met het oog op doeltreffende regeneratie van de afgevangen CO2 via snelle opwarming, bijvoorbeeld met behulp van duurzame elektrische energie
  • Lager energieverbruik: De architectuur of vorm van de sorbenten is aangepast zodat minder energie nodig is om grote hoeveelheden lucht of rookgas door het packed bed te duwen. 

Vormgevingstechnologieën om sorbenten bruikbaar te maken voor grootschalig gebruik

Hoe werkt het?

De lucht of het rookgas stroomt door de filter die vol sorbenten zit. De CO2 komt vast te zitten in de sorbenten in de filter. Het resultaat is gezuiverde lucht of gezuiverd gas. Slechts een dun laagje aan de buitenkant van het sorptiemateriaal neemt CO2 gemakkelijk op. Een filter met grote deeltjes zal dan ook slechts een kleine hoeveelheid CO2 opvangen. Een filter met kleine deeltjes zal meer CO2 opvangen. Kleinere deeltjes zitten dichter op elkaar gepakt en vereisen meer energie om de lucht of het rookgas door de filter te duwen, wat leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik.

De oplossing

Door de architectuur van de poriën van de CO2-sorbenten te controleren en te zorgen voor veel poriën, stroomt de lucht gemakkelijk door de structuur en wordt de CO2-opname geoptimaliseerd. Dat laat toe om met minder sorbentmateriaal meer CO2 op te vangen.

Wat kun je doen met CO2?

Je kunt CO2 afvangen en opslaan in de ondergrond, maar je kunt het ook gebruiken om economisch waardevolle producten te maken:

  • bouwmaterialen met een lage of negatieve voetafdruk door carbonatatie
  • niet-fossiele brandstof door CO2 gecontroleerd te laten reageren met waterstof of rechtstreeks via CO2-elektrolyse in een waterige omgeving
  • chemische stoffen of hun tussenproducten, zoals een alternatief voor ethanol, methanol, syngas, ethyleen, ...
  • polymeren en kunststoffen

We hebben al producten op basis van CO2 die perfect passen in de bestaande markt. Producten waarbij de consument bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering door ze gewoon te gebruiken.

Eerste circulair voetpad in Gent

In Gent kan je wandelen op het eerste CO2-negatieve voetpad. Het voetpad in de Leeuwstraat is aangelegd met Carbstone straatstenen.

Carbstone straatstenen ontstaan door staalslakken, een restproduct uit de staalindustrie, te laten reageren met CO2 om zo een reeks producten te creëren met dezelfde technische eigenschappen als conventionele betonproducten. Omdat bij deze methode geen cement maar CO2 als reactief bindmiddel wordt gebruikt, wordt de milieu-impact van bouwmaterialen drastisch verlaagd.

Lees het nieuwsbericht

Carbstone-klinkers in Gent

CO2-stromen op een nuttige manier inzetten?

Neem contact op met Metin om samen te kijken welke strategie de juiste is voor je bedrijf.

Contactpersoon