Scaleup Vlaanderen, het toonaangevende groeiprogramma van Agoria en Sirris, evolueert naar Scaleup Flanders. Met nieuwe partners Vlerick Business School en VITO krijgt het programma een frisse impuls: de focus breidt zich uit naar cleantech, en het aanbod aan diensten groeit aanzienlijk, waardoor nog meer ambitieuze bedrijven kunnen rekenen op ondersteuning.

Om haar positie als hét vooruitstrevende ondersteuningsprogramma voor scale-ups in België te versterken, ondergaat Scaleup Vlaanderen een transformatie en wordt het Scaleup Flanders, met nieuwe partners Vlerick Business School en VITO. Deze verandering brengt niet alleen een internationale naam en een frisse visuele identiteit met zich mee, maar breidt ook de focus van het programma uit, met speciale aandacht voor cleantech-bedrijven naast digitale groei-ondernemingen.

De herlancering werd afgetrapt met een opvallend netwerkevenement op 10 oktober in Bluepoint Antwerpen. Hierbij werd ook een nieuwe website gelanceerd, samen met een uitgebreider aanbod van diensten, ontworpen om in de behoeften van ambitieuze scale-ups te voorzien. Door de academische expertise van Vlerick te combineren met VITO's kennis op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, en de praktische aanpak van Scaleup Flanders, wil het programma dé referentie worden voor scale-ups in Vlaanderen en daarbuiten.

Het vernieuwde aanbod omvat niet alleen de geüpdatete kernacceleratieprogramma, de ‘Scaleup Masterclass’, maar ook een internationale handelsmissie en zes intensieve dagprogramma's, de zogenaamde 'deep dives'. Deze deep dives behandelen belangrijke onderwerpen voor scale-ups, zoals prijsstrategieën, het aantrekken van toptalent en opschalen door industrialisatie. Daarnaast zal er een nieuw corporate partnering-programma worden opgezet, waarmee scale-ups in contact worden gebracht met geïnteresseerde bedrijven, wat waardevolle groeikansen biedt voor beide partijen.

“Met de toevoeging van Vlerick en VITO hebben scale-ups in Vlaanderen nu toegang tot ongeëvenaarde middelen om hun groei te versnellen,” zegt Frederik Tibau, programmamanager bij Scaleup Flanders en verantwoordelijk voor Scaleup-programma’s bij Agoria. “We creëren mogelijkheden voor deze bedrijven om uitdagingen aan te gaan op het gebied van leiderschap, cultuur, interne opschaling, internationalisering, talentwerving en industriële groei. Door deze partnerschappen versterken we het hele ecosysteem, waarbij we topacademische expertise combineren met praktische coaching en ondersteuning.”

Vlerick Business School, een internationaal erkende Belgische business school, brengt een sterke academische basis en een wereldwijde blik naar het programma. "Deze samenwerking stelt ons in staat om de Scaleup Masterclass naar een hoger niveau te tillen, en snelgroeiende bedrijven zowel strategische inzichten als praktische ondersteuning te bieden om wereldwijd op te schalen,” zegt Sylien Kesteleyn, portfolio manager bij Vlerick. "Bovendien kunnen we ons dienstenaanbod voor snelgroeiende bedrijven aanzienlijk uitbreiden."

In samenwerking met VITO richt Scaleup Flanders zich op de groeiende betekenis van duurzaamheid door cleantech-oplossingen te bevorderen. “Duurzaamheid staat centraal in wat we doen bij VITO, en daarom zijn we enthousiast over deze samenwerking,” zegt Nils Wuytens, programmadirecteur van VITO4STARTERS. “Deze samenwerking versterkt ons VITO4STARTERS-programma door ook scale-ups ondersteuning te bieden, wat ons aanbod aanzienlijk verrijkt.”

VLAIO

Scaleup Flanders werd in 2016 gelanceerd door Agoria, de Belgische technologie federatie, en Sirris, het collectieve centrum voor de technologie-industrie in België, en wordt sinds het begin ondersteund door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het programma heeft al meer dan 500 Vlaamse scale-ups geholpen in hun groeitraject.

Terwijl Scaleup Flanders verder groeit en evolueert, is het programma van plan om in de komende jaren nog meer bedrijven te ondersteunen, vooral in de opkomende klimaattechnologiesector. In 2026 viert Scaleup Flanders haar 10-jarig bestaan, waarmee het haar rol als cruciale speler in het scale-up-ecosysteem van België verstevigt.

Voor meer informatie, bezoek www.scaleupflanders.com.

Contact:
+32 14 33 51 75