Een consortium van lokale Belgische investeerders bestaande uit QBIC II, LRM, en het Innovation Fund bundelt krachten met The Dow Chemical Company voor een initiële investering in Blue Foot Membranes NV (BFM). BFM is een spin-off van VITO, het resultaat van jarenlang onderzoek naar innovatieve membraan­technologie. BFM produceert de membranen in gebruiksklare vorm voor zgn. membraan­bioreactoren (MBR), die worden gebruikt in waterzuiveringsinstallaties voor industrieel alsook voor huishoudelijk afvalwater.

3 Vlaamse investeerders, QBIC II, LRM en het Innovation Fund, hebben zich samen met Dow Water & Process Solutions, een business unit van The Dow Chemical Company en een wereldspeler in de waterindustrie,  ge-engageerd voor een initiële investering van € 2,5 miljoen in de lancering van Blue Foot Membranes NV (BFM). BFM zal membranen produceren en aanleveren voor efficiëntere waterzuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater, gebaseerd op de nieuwe en gepatenteerde Integrated Permeate Channel (IPC™) technologie.

De IPC™-technologie bevat een open 3D-textiel uit kunststof. Op deze weefselstructuur wordt rechtstreeks een membraanlaag aangebracht die mechanisch verankerd is in het weefsel. Dankzij de mechanische verankering van de membraanlaag aan de weefselstructuur kan het membraan “teruggespoeld” worden. Dit betekent dat het gezuiverd water, met tussenpozen, in de andere richting kan worden gestuurd waarbij het IPC™-membraan wordt schoongemaakt. Dit voorkomt verstopping van het membraan.

Deze unieke membranen zijn wereldwijd de eerste volledig terugspoelbare vlakkeplaatmembranen en kunnen worden geïnstalleerd in zowel bestaande als nieuwe membraanbioractoren. IPC™-membranen verhogen de productiecapaciteit per vierkante meter met 100 % en verlagen de operationele kost met minstens 50 %, vergeleken met MBR’s die zijn uitgerust met conventionele filtratiemembranen.

Patrick Vanschoubroek, gedelegeerd bestuurder Blue Foot Membranes®: “Het team van Blue Foot Membranes® staat klaar om de voordelen van onze unieke IPC™-membranen te demonstreren.  We zijn er van overtuigd dat IPC™-membranen een ‘game changer’ zijn voor waterzuiverings­installaties voor industrieel alsook voor huishoudelijk afvalwater.”

Het verheugt ons bij VITO dat de technologie na jaren van onderzoek ook daadwerkelijk in de markt ingezet kan worden, in een samenwerking met partners met een rijke ervaring in de commerciële uitbouw van industrieel relevante technologieën. De markt strekt zich in het thema waterzuivering vanuit Vlaanderen uit naar heel de wereld. Dat dit een thema is waarvan de relevantie ook door de Sustainable Development Goals onderstreept wordt, maakt ons nog trotser.

Walter Eevers
Onderzoeksdirecteur VITO

Contact

Patrick Vanschoubroek
Gedelegeerd bestuurder Blue Foot Membranes
T +32 492 58 55 79
pvs@bluefootmembranes.com