Naaldbos

Luchtkwaliteit

Luchtvervuiling en klimaatverandering vormen een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu. VITO ondersteunt overheden en bedrijven in hun beslissingsprocessen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ontdek hoe we ook jou kunnen helpen.

Luchtkwaliteit in kaart brengen

Volgens de EU-richtlijn over luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa moeten lidstaten de luchtkwaliteit in hun land beoordelen. Vervolgens moeten ze hun burgers hierover informeren. Deze informatie kan verzameld worden op basis van metingen en of modellen.

Om luchtverontreiniging aan te pakken, is het belangrijk om de huidige situatie in detail in beeld te brengen. Pas dan kunnen efficiënte en effectieve maatregelen worden ingezet.

Meten of modelleren?

Op basis van meetgegevens uit vaste meetstations en de kennis van de verschillende emissiebronnen in de regio, zet VITO het ATMO-Street-model in om een gedetailleerd beeld te verkrijgen van de luchtkwaliteit van de regionale schaal tot op straatniveau. In aanvulling op deze gemodelleerde kaarten, kan het nuttig zijn om voor bepaalde stoffen of complexe situaties specifieke meetcampagnes op te zetten. Deze aanpak laat toe om een nog beter beeld te krijgen van de actuele luchtkwaliteitsproblematiek.

Download onze infographic over luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit verbeteren

Luchtvervuiling is wereldwijd nog altijd een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van miljoenen mensen. Vooral voor zij die in drukbevolkte stedelijke agglomeraties wonen. Om het probleem aan te pakken zijn tools nodig die de luchtvervuiling tot op straatniveau kunnen opsporen, zodat beleidsmakers goed geïnformeerde belissingen kunnen nemen bij het opstelllen van hun actieplannen. 

Het ATMOSYS-luchtkwaliteitmanagementsysteem van VITO ondersteunt overheden en bedrijven bij het in kaart brengen van de luchtkwaliteit en helpt hen actieplannen opstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast heeft VITO heeft een sterk track record in het gebruik van microschaal modellen gebaseerd op Computational Fluid Dynamics (CFD) voor het bestuderen van zeer lokale maatregelen (schermen, vegetatie-elementen, bouwconfiguraties, ...) op de luchtkwaliteit.

Binnenluchtkwaliteit meten

Je binnenluchtkwaliteit meten en verbeteren zijn de basis voor een gezond binnenmilieu en binnenklimaat. Een ongezond binnenmilieu kan gezondheidsklachten zoals luchtwegklachten, allergieën, irritatie van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

De luchtkwaliteit, de bouwschil en het ventilatiesysteem bepalen een deel van de binnenluchtkwaliteit (IAQ). Maar ook bronnen binnen in huis zoals bouwmaterialen en consumentenproducten hebben een invloed op de kwaliteit van het binnenmilieu. VITO identificeert en kwantificeert deze bronnen en voert voor deze bronnen nauwkeurige risico-evaluaties uit.

Wat bepaalt de binnenluchtkwaliteit?

  • Allergenen als huisstofmijt, huisdieren, pollen kunnen allergische reacties veroorzaken.
  • Vluchtige organische stoffen in meubels, luchtverfrissers, decoratie, poetsproducten, verf en lijmen komen vrij door verdamping.
  • Schadelijke gassen in bouwmaterialen als hout, isolatie en vloerbekleding komen vrij.
  • De temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
  • De buitenlucht.
  • Het ventilatiesysteem

Hoe kan ik mijn binnenlucht verbeteren?

  • Bij nieuwe woning: Indien mogelijk keuze bouwplaats.
  • Ontwerp van de woning.
  • Gebruik van ventilatiesysteem.
  • Bronnen vermijden of allerminst beperken.

Verbeter je luchtkwaliteit met de hulp van experts

VITO bepaalt de binnenluchtkwaliteit voor jou en stelt oplossingen voor om deze te verbeteren. Neem vrijblijvend contact op met Stijn voor meer informatie.

Contactpersoon