Nerdland Festival is het grootste openlucht wetenschapsfestival van België. Een niet te missen event met Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel op 26, 27 en 28 mei 2023 op Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Wat valt er te ontdekken op de VITO-stand?

V-Formers: helden van het klimaat

Je bent welkom op de V-Formers Academy van VITO!  

Doe er verschillende proeven en verzamel zo je superkrachten die je nodig hebt om de wereld te redden. Je ontdekt er de VITO-force, die zorgt ervoor dat we samen grote stappen kunnen zetten, nu en in de toekomst, naar een duurzame wereld.

Er zit meer in de lucht dan je denkt

In de klas zitten we wel met 25 kinderen samen met een juf of meester vooraan… Dat heeft een invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. De lucht die we uitademen zit vol koolstofdioxide (CO2). De lucht die we inademen, bevat zo’n 20% zuurstof. Die hebben we nodig om te leven, om onze organen en spieren te laten werken. Wanneer je praat of inspanningen doet, dan adem je sneller en komt er dus ook meer koolstofdioxide in de lucht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kwaliteit van die binnenlucht uur na uur slechter wordt.  

Daarom is verluchten (ramen en deuren openzetten) - en ventileren (met een ventilanie-unit) zo belangrijk. Maar, in de winter koelt het heel snel af door een open raam en een ventilatie-unit vraagt energie en energie is duur. Op Nerdland festival zoeken we naar het juiste evenwicht tussen CO2 uitstoot en energieverbruik.

Blaas in het zakje en ontdek wat je uitademt

Is ademanalyse nieuw? Nee, zelfs de oude Grieken gebruikten een paar eeuwen voor Christus de geur van adem al om ziektes op te sporen zoals diabetes.  

Wanneer je uitblaast zit er in dat wolkje een cocktail van stikstof, koolstof, zuurstof en nog veel andere stoffen. De samenstelling ervan verraadt hoe jij je voelt, wat je vandaag hebt gegeten of gedronken en of je hebt bewogen. Kom jij in het zakje blazen?

Red de onderwaterwereld!

Onze zeeën en oceanen verzuren door meer en meer CO2 in de lucht. Het ecosysteem raakt zo helemaal verstoord. Belangrijke plant- en diersoorten onder water, zoals schelpdieren en koralen, verdwijnen. De verzuring van zeeën en oceanen veroorzaakt op zijn beurt dan weer meer CO2.  

Houd jij de verzuring van zeeën en oceanen tegen?

Maak jij een einde aan de plasticsoep in onze zeeën en oceanen?

VITO ontwikkelt manieren om verschillende soorten plastics te scheiden en te sorteren. Om te weten waar de plasticvervuiling het grootst is, ontwikkelt VITO een methode om zelfs de allerkleinste nanoplastics zichtbaar te maken. Kom jij nanoplastics zoeken? 

De vloer is lava

CO2 uit de lucht halen: dat doet de natuur al eeuwenlang. Bomen en planten gebruiken CO2 om te groeien. Schelpen gebruiken CO2 om sterker te worden, ze bestaan voor ongeveer 42% uit vaste CO2. Hoe kunnen wij CO2 uit de lucht halen, vasthouden en gebruiken? Dat toont VITO in circulaire bouwblokken: Carbstone. Wij dagen je uit om vliegensvlug over te steken naar een duurzame wereld via een duurzaam pad.

Modebewust zonder milieu-impact

Een Europeaan gooit gemiddeld 11,3 kilogram textiel per jaar weg. Dat creëert een enorme afvalberg. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen duurzamer omgaat met textiel. Duik in onze klerenkast, ontdek welke kledij duurzaam is en waarom.

Vang chemische elementen op Nerdland Festival

Met de augmented reality game app ResourCity leer je al wandelend bij over chemie en technologie, en ontdek je op een originele manier welke materialen er in Nerdland verstopt zijn.

Met de app kunnen bezoekers van alle leeftijden chemische elementen 'vangen', in de stijl van Pokémon Go. Wie een chemisch element vangt, krijgt meteen ook een leuk weetje over het element. De verzamelde elementen kan je tijdens het spel in elkaar puzzelen. Op die manier kan je een ‘badge’ - zoals een scheetje, een microchip of koolstofdioxide - bij elkaar spelen en leer je spelenderwijs alles over chemische verbindingen.

Meer weten? Bekijk dan zeker de video!

Zet energiebronnen slim in voor duurzaam wonen

Je kan toestellen het best laten werken op het moment dat hernieuwbare energiebronnen beschikbaar zijn. Maar dan zit jij meestal op school of op het werk. Als iedereen op hetzelfde moment zijn/haar elektrische auto oplaadt of een wasje doet, slaat ons elektriciteitsnet tilt. Daarom hebben we slimme software nodig. Dat stuurt apparaten, laadpalen en warmtepompen aan volgens de beschikbaarheid van hernieuwbare energie. 

In ons huis leer jij hoe je energie slim spreidt en verdeelt over verschillende toestellen.  

Duik onder in de wereld van zuiver water

Water is een levensbehoefte.  Klimaatverandering zorgt voor grillige weerpatronen. Waar seizoenen elkaar vroeger opvolgden, kampen we nu met periodes van extreme droogte en hevige wateroverlast. Ook de vraag naar kwalitatief water neemt toe. Op Nerdland Festival vissen we uit hoe je water kan zuiveren.

Mis Nerdland niet!

Benieuwd naar al deze interessante verhalen, spelletjes en experimenten? Koop dan nu je tickets voor Nerdland Festival!