Nerdland Festival is het grootste openlucht wetenschapsfestival van België. Met VITO als trotse partner en Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel als vaandeldragers wordt het een niet te missen event op 3, 4 en 5 juni op Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Op deze pagina ontdek je welke interactieve standen VITO voor je in petto heeft.

3D-printen op Mars

De atmosfeer op Mars heeft een CO2-gehalte van 95%. Die CO2 kunnen we omzetten naar methaan, een brandstof die we kunnen gebruiken om terug naar huis te komen of nog een planeet verder te reizen. SpaceX heeft zijn raket er bijvoorbeeld al op aangepast. Om CO2 om te zetten in methaan, gebruiken we katalysatoren die we ter plaatse 3D-printen.

Op Nerdland Festival kan je een kijkje komen nemen hoe dat in zijn werk gaat. Je kan de 3D-printer in actie zien en meer te weten komen over reizen naar Mars en terug. VITO-experts geven tekst en uitleg en je maakt kans om een 3D-geprint item te winnen.

Kan je AI een nieuwe Nerdland-emotie aanleren?

In onze photobooth op Nerdland kan je vier foto's van jezelf nemen, die de vier basisemoties (blij, bang, boos en bedroefd) uitdrukken. Een scherm zal dan, dankzij AI, jouw emoties benoemen. Het AI-model gebruikt de beelden om zichzelf verder te trainen tijdens het festival en op het einde van elke dag wordt de accuraatheid op de testset getoond. Zo kan je zelf zien hoe snel het model bijleert.

Maar nog leuker: je kan ook een foto nemen met een nieuwe emotie, de Nerdland-emotie. Het AI-model kent die emotie niet, maar zal ze moeten leren herkennen op basis van de foto's die de bezoekers nemen. Benieuwd of dat lukt tegen het einde van het festival!

Maak het onzichtbare zichtbaar!

Hoe vind je een speld in een hooiberg? Wanneer verontreinigingen zoals PFAS in het nieuws komen, wordt er vaak gegoocheld met termen die de hoeveelheden van deze verontreinigingen aanduiden: procent, promille, ppm, ppb, µg/L… Het is niet makkelijk je daar iets bij voor te stellen, laat staan deze zeer lage hoeveelheden te verbinden met de impact (effecten) die deze stoffen kunnen veroorzaken. Op Nerdland maken we het onzichtbare zichtbaar.

Een ppb of part per billion kan je bijvoorbeeld wetenschappelijk ook beschrijven als µg/L, maar je kan het ook zien als één Vlaming die in China rondloopt. Met enkele ludieke voorbeelden en een quiz willen we jullie meenemen naar de wereld van heel lage concentraties.

Je kan ook zelf aan de slag. Met een aantal vereenvoudigde opstellingen kan je ervaren hoeveel deze lage gehaltes zijn (bv. 1 speld in een hooiberg van 100 m³ is ongeveer 1 ppb) en kan je zelf, met behulp van een aantal toegankelijke materialen (magneten, blacklight, zeven, …), proberen om onzuiverheden (microplastics) te vinden. Wil je nog meer weten, dan kan je bij onze experten zelf terecht. Zij geven meerdere keren per dag een korte lezing.

Vang chemische elementen op Nerdland Festival

Met deze augmented reality game app leer je al wandelend bij over chemie en technologie, en ontdek je op een originele manier welke materialen er in Nerdland verstopt zijn.

Met de app kunnen bezoekers van alle leeftijden chemische elementen 'vangen', in de stijl van Pokémon Go. Wie een chemisch element vangt, krijgt meteen ook een leuk weetje over het element. De verzamelde elementen kan je tijdens het spel in elkaar puzzelen. Op die manier kan je een ‘badge’ - zoals een scheetje, een microchip of koolstofdioxide - bij elkaar spelen en leer je spelenderwijs alles over chemische verbindingen.

Circulair textiel: fashionista's voor een duurzame toekomst

Europeanen gooien jaarlijks per persoon 11 kg textiel weg, van schoenen tot badmutsen. Dat creëert een gigantische afvalberg. Hoe kunnen we deze afvalberg opwaarderen? We passen nieuwe technologieën toe om te sorteren, recycleren en repareren. Op Nerdland ontdek je wat de gevolgen zijn van de huidige levenscyclus van textiel en welke innovaties voor oplossingen zorgen. Je kan er inspiratie opdoen om duurzaam aan de slag te gaan met afgedankt textiel.

Mis Nerdland niet!

Benieuwd naar al deze interessante verhalen, spelletjes en experimenten? Koop dan nu je tickets voor Nerdland Festival!

Bouw zelf mee aan een betere wereld

Hoe kan jij bijdragen aan een duurzame toekomst? Welke vacatures zijn er bij VITO en met welk diploma kan je bij VITO aan de slag? Breng een bezoekje aan onze job booth op Nerdland en stel al je vragen aan onze onderzoekers. Speel zeker ook mee met onze quiz, die je na enkele vragen vertelt wat je nerd-gehalte is. Tot dan!