De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn bijzonder ambitieus: de mensheid bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid plaatsen. Ze focussen op 5 thema’s: gezondheid, hernieuwbare energie, digitalisering, landbouw en voeding en duurzaam ondernemerschap. VITO ondersteunt de realisatie van de SDG’s en heeft voor 8 van de 17 eigen ambitieuze doelstellingen geformuleerd. 

VITO neemt als organisatie een voorbeeldrol op en wil een koploper worden als duurzame organisatie, en brengt dit ook al in de praktijk bv. dienstwagens met een dieselmotor worden vervangen door elektrische en hybride wagens. VITO-medewerkers zullen diverse opties uittesten voor een klimaatneutrale mobiliteit. We experimenteren met elektrische poolwagens voor dienstreizen, e-tickets voor De Lijn, een ruim aanbod aan bedrijfsfietsen, fietsdeelsystemen zoals Blue-bike en een compensatiesysteem voor de CO2 die we uitstoten tijdens vliegreizen.

VITO bouwt ook de eerste diepe-geothermiecentrale in Vlaanderen en wil diepe geothermie grootschalig uitrollen.  Diepe geothermie vormt een onmisbare schakel in de hernieuwbare energiemix van de toekomst en zal een grote rol spelen in een klimaatpositieve campus. Een duurzame organisatie is enkel mogelijk met de participatie van alle medewerkers.  Binnen OnePlanet@VITO worden alle medewerkers gestimuleerd om initiatieven voor te stellen. Deze initiatieven  helpen VITO te verduurzamen en zo onze SDG-doelstellingen te realiseren. VITO kijkt daarbij breed naar duurzaamheid, in lijn met de SDG-onderbouw.  We proberen, vertrekkend van de klassieke 3 P’s, hierbij steeds zes elementen te bekijken: mensen, planeet, welzijn, partnerschap, rechtvaardigheid en waardigheid. Alle initiatieven zijn wetenschappelijk onderbouwd. Een duurzaamheidsdashboard brengt de effecten van onze acties in beeld en zo kunnen we onze eigen impact meten. We verzamelden ondertussen meer dan veertig ideeën voor quick wins en willen tegen het einde van 2018 vijf concrete pilootprojecten gelanceerd hebben.

Quick wins

Quick wins zijn snel te implementeren initiatieven waarvan de effecten snel meetbaar zijn. In 2017 realiseerden we enkele quick wins. In de meeste vestigingen zijn de papieren handdoeken in sanitaire ruimtes vervangen door luchtblazers. Het resultaat is een daling van 12 000 € per jaar (voor papieren handdoeken), zero waste en toch propere en droge handen.

Voor dienstreizen kunnen onze medewerkers daar waar mogelijk een duurzame oplossing kiezen. Voor woon-werkverkeer biedt VITO o.a. fietsleasing aan, aan haar medewerkers. De elektrificatie van ons wagenpark leidt tot 20 % minder aankoop van dieselbrandstof en tot CO2 -reductie. Met de Mobiscan van de provincie Antwerpen hebben we een nieuwe stand van zaken hoeveel  VITO-medewerkers met de auto, de fiets of het openbaar vervoer naar het werk komen. Dit is de start voor het pilootproject “Klimaatneutrale mobiliteit”. 

Pilootproject

Een pilootproject is een learning-by-doing-traject; een traject waarin we leren over kosten en baten, de haalbaarheid, de participatie van onze medewerkers etc. …Tijdens het project kunnen we de initiatieven aanpassen waar nodig. 

We lanceerden voorlopig al 3 concrete pilootprojecten die de realisatie van onze ambities moeten ondersteunen: er is de Green deal inzake aankoopbeleid, het streven naar een papierloos kantoor (laatste jaar een daling van 21 % verbruikte vellen printpapier), en streven naar een klimaatpositieve campus die bijdraagt aan meer biodiversiteit in haar omgeving. Maar ook rond mobiliteit, voedsel en gezondheid groeien al ideeën bij onze medewerkers.

De uitdagingen zijn groot, maar door met OnePlanet@VITO iedereen aan te spreken, binnen de organisatie, maar ook de leveranciers en andere belanghebbenden van onze organisatie, engageert VITO zich om niet enkel te handelen, maar ook te inspireren. Daarom is VITO ook actief in The Shift, waar we ideeën vanuit OnePlanet@VITO delen met andere organisaties en waar we tegelijk ook verrijkt worden met de praktijken van anderen. Net dat maakt van SDG nr. 17 (werken in partnerschap) zo een belangrijke doelstelling.