Zit er een goudzoeker verborgen in je? Wil je koolstof vangen en het verbinden met zuurstof? In Antwerpen, Mechelen, Mortsel, Mol en zelfs in Parijs, Kopenhagen en het Nederlandse Oss kan dit al. Met ResourCity ontwikkelde VITO een unieke app om in je omgeving chemische elementen te vangen en er leuke en leerrijke bewerkingen op los te laten. VITO wil met de ResourCity-app jongeren bewust maken van het belang van een duurzame ontwikkeling. En hen tegelijk warm maken voor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics).
Eind september 2018, ter gelegenheid van het technologiefestival SuperNova in Antwerpen, lanceerde VITO haar RecourCity-app. Daarmee kunnen gebruikers jacht maken op talrijke chemische elementen waaruit hun stad of omgeving is opgebouwd. ‘We zochten naar een manier om de circulaire economie (waarin materialen en grondstoffen zoveel en zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt) heel concreet en laagdrempelig uit te leggen’, zegt Philip Marynissen van VITO. ‘Dit om jongeren bewust te maken van de noodzaak van een circulaire economie. En om te tonen welke initiatieven daarrond momenteel reeds genomen worden in een stadscontext.’
Complexe kennis overbrengen
De ontwikkeling en lancering van de app was een schot in de roos. ‘Na afloop van SuperNova zaten we aan ruim duizend downloads en waren we ‘trending’ bij de educatieve games in de appstores’, vervolgt Marynissen. ‘Uit het enthousiasme van leerlingen, leerkrachten, toeristische diensten en tal van actoren in het STEM-werkveld, leerden we bovendien dat ResourCity een beloftevol wetenschapscommunicatieplatform is. Een platform dat via een aantrekkelijke gameplay complexe kennis over chemie en duurzaamheid doeltreffend overbrengt’, aldus Marynissen.
Intussen zijn we een jaar later en is door de positieve reacties op de app de kaart van verdere ontwikkeling en verspreiding getrokken. Marynissen: ‘Cruciaal voor een verdere succesvolle ontwikkeling en uitrol is een doorgedreven samenwerking met de doelgroep en met STEM-stakeholders.’ Die samenwerking loopt volop en enthousiasmeerde bijvoorbeeld Technopolis om ResourCity te presenteren op een speciale conferentie voor wetenschapscentra in Kopenhagen. De Koninklijke Nederlandse Chemie Vereniging (KNCV) promoot daarnaast ResourCity in Nederland. Door die internationale aandacht groeit de interesse vanuit buitenlandse steden. Marynissen: ‘Maar we willen eerst en vooral in Vlaanderen zoveel mogelijk jongeren bereiken door andere (centrum)steden tot een heuse ResourCity om te bouwen.’
Verdere uitbouw als leerinstrument
Dat 2019 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot internationaal jaar van de chemie (ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de tabel van Mendeljev) geeft ResourCity extra wind in de zeilen. Dat steden duurzaamheid steeds hoger op de agenda zetten, helpt natuurlijk ook. Maar vooral het toenemend aantal kwalitatieve STEM-initiatieven draagt bij aan de verdere uitbouw van ResourCity als leerinstrument. Wat begon als een idee in de rand van het techfestival SuperNova, is zo uitgegroeid tot een beloftevol product waarmee VITO haar versterkte ambities rond wetenschapscommunicatie waar wil maken.