Het vrij toegankelijk en bruikbaar maken van aardobservatiegegevens. Dat is nog steeds ons hoofddoel met Terrascope, het online platform voor gebruikersvriendelijke visualisatie, verwerking en distributie van satellietgegevens en afgeleide informatieproducten. Waarom? Omdat satellietgegevens een enorm potentieel hebben voor verschillende toepassingen. Wij hebben al remote sensing-diensten ter verhoging van gewasopbrengsten, om potentieel voor zonne-energie te detecteren, ter verbetering van waterkwaliteitsbewaking, om te helpen bij humanitaire hulpverlening en nog veel meer.

Nu, bijna een jaar na onze eerste brainstormsessie over hoe het Belgische gezamenlijke grondsegment zou moeten worden ontwikkeld, kunnen we zeggen dat de eerste kinderziektes zijn verholpen en het tijd is om op pad te gaan. Ik zal niet alleen uitleggen, maar ook laten zien wat er mogelijk is en hoe u de enorme hoeveelheden AO-gegevens kunt gebruiken om de benodigde inzichten te verkrijgen.

Een platform met enorme hoeveelheden gegevens

Voor ons is het duidelijk dat satellietgegevens veel te bieden hebben. En ondanks dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van remote sensing-technologie, weten veel mensen gewoon nog niet hoe waardevol de gegevens zijn.

Terrascope projectmanager Jurgen Everaerts neemt geen blad voor de mond: “Wij willen Terrascope naar elk huishouden brengen. Terrascope is niet alleen waardevol voor de ervaren R&D-professional. Het is waardevol voor elke burger, omdat het een totaalbeeld geeft van hoe de aarde evolueert.” Onder de motorkap worden de gedetailleerde en hoogwaardige gegevens van de Sentinel-satellieten verwerkt tot beelden en producten die door iedereen kunnen worden gebruikt.

Naast de gegevens biedt Terrascope ook diensten zoals webservices, notebooks en Terraviewer.

Aan de slag dan maar. Ik zal u wat informatie en voorbeelden geven over hoe u de AO-browser Terraviewer van Terrascope gebruikt. Met het platform kunt u eenvoudig Sentinel-2-gegevens voor het Belgisch grondgebied doorzoeken, bekijken en downloaden. De gegevens zijn vanaf medio 2015 beschikbaar en van elke locatie wordt elke 5 dagen een opname gemaakt.

U kunt 6 vooraf gedefinieerde lagen bekijken, waarbij elke laag specifieke eigenschappen en een specifiek gebruik heeft:

  • Natuurlijk kleurenbeelden (RGB) voor een overzicht dat eenvoudig te begrijpen is
  • Infraroodbeelden in kleur (CIR) waarin vegetatie rood is, zijn interessant om met vegetatie bedekte oppervlakken beter te onderscheiden en duidelijk te herkennen
  • FAPAR laat de fotosynthetische activiteit van groene vegetatie zien en wordt vaak gebruikt om droogteperiodes te herkennen.
  • NDVI, wat de groenheid van vegetatie beschrijft en kan worden gebruikt om verschillende gewastypen en veranderingen aan vegetatiecondities in de tijd te herkennen
  • LAI, wat de structuur van het bladerdak karakteriseert en een idee geeft van de hoeveelheid biomassa
  • FCOVER kan worden gebruikt om opkomstproblemen te detecteren (bv. vanwege slecht zaad) of schade vanwege extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, etc.

De waarde van gegevens

De belangrijkste waarde van de aardobservatiegegevens zit hem natuurlijk in de gegevens en diensten die kunnen worden ontwikkeld door verschillende soorten gegevens te gebruiken of zelfs te combineren. Ik zal u wat voorbeelden noemen.

We herinneren ons allemaal wel de aanhoudende droogte van afgelopen zomer. Met Terraviewer kunt u duidelijk de grote impact op de akkers zien na een aanhoudende droogte. Met de vergelijkingsfunctie kunt u eenvoudig de natuurlijke kleurenbeelden van deze en de zomer ervoor vergelijken, wat duidelijk aangeeft hoe verschillend de vegetatie eruit ziet.

Soms merk je toevallig rare dingen op, zoals drie ‘gekleurde vlakken’ in het Belgische luchtruim. In dat geval kunt u inzoomen, het beeld via de ‘export’-knop opslaan en het met uw vrienden of de gebruikersgemeenschap delen, zodat iemand het kan uitleggen.

U kunt zelfs achterhalen welke voetbalteams in België op kunstgras spelen. In het normale zichtbare spectrum zal kunstgras net zoals elk ander grasveld groen kleuren. Maar bij vergelijking met een van de biopars FAPAR, LAI of FCOVER merkt u dat het groene oppervlak geen echte ‘vegetatie’ is.

Terrascope komt naar u toe

Voor mensen die nog geen ervaring hebben met het gebruik van satellietgegevens en remote sensing-technologie is een korte inleidende workshop wel handig. Zelfs als u een ervaren gebruiker bent, maar toch enkele interessante tips en trucs wilt krijgen, kan een korte demonstratie u helpen het maximale uit uw inspanningen te halen.

Daarom gaan wij op pad en organiseren wij een Terrascope-promotietour. Het eerste evenement staat gepland voor 23 oktober in Brussel en we hebben een tweede in Gent op 7 december speciaal voor studenten van HOGent.

In circa 2 uur tijd laten wij u zien hoe u aan de slag kunt. Registreert u zich nu voor een van de Terrascope-evenementen en ontdek:

  • Welke aardobservatiegegevens beschikbaar zijn en hoe u in slechts enkele klikken toegang krijgt tot de gegevens
  • Welke gegevens waardevol zijn voor welke toepassing (landbouw, stedenbouw, etc.)
  • Welke informatie uit AO-gegevens kan worden gehaald
  • Hoe u Terraviewer gebruikt en waardevolle informatie hieruit haalt