Vlaanderen heeft er een nieuwe Cleantech Hero bij. Voor een jury van experts is het bedrijf THIOMATERIALS van De Bonte Group de eerste Cleantech Hero Circulaire Economie. THIOMATERIALS is gespecialiseerd in de ontwikkeling van spoorwegdwarsliggers en rioleringsbuizen uit 100% circulaire zwavelbeton.
“Dit project heeft erg veel potentieel en een grote impact is mogelijk, zeker op klimaat. Er is veel beton nodig en zwavelbeton vermijdt niet alleen de productie van het klassieke cement, maar ook het delven van nieuwe grondstoffen aan het eind van de levenscyclus.” Dit argument gaf de doorslag voor de jury om THIOMATERIALS uit te roepen tot eerste Cleantech Hero Circulaire Economie.
Voor de jury waren de vijf laureaten erg aan elkaar gewaagd en zijn ook de vier andere laureaten schitterende voorbeelden van cleantech bedrijven.
Steeds meer bedrijven en organisaties spelen in op de vraag naar duurzaamheid. Om hun innovatieve cleantech oplossingen meer bekendheid te geven, reikt Cleantech Flanders dit jaar voor de eerste keer de Cleantech Hero award uit. In 2021 wordt, steeds vanuit een verschillend cleantechdomein, een organisatie die innovatieve cleantech oplossingen ontwikkelt, beloond met het prestigieuze Cleantech Hero-label. Bij de eerste Cleantech Hero Watertechnologie ging het bedrijf BOSAQ met de eer lopen.
Voor de tweede Cleantech Hero 2021 award is Cleantech Flanders op zoek gegaan naar een cleantech bedrijf dat excelleert in circulaire economie.
Over de laureaten
De jury voor deze Cleantech Flanders Hero Circulaire Economie bestond uit Claire Tillekaerts (FIT), Dirk Fransaer (VITO), Brigitte Mouligneau (Vlaanderen Circulair), Dries Vanneste (Agoria) en Frans Snijkers (Cleantech Flanders). Na een eerste selectie kwamen vijf finalisten uit de bus: Circular Matters, Nuresys, Orineo, Resus en THIOMATERIALS. Uiteindelijk besliste de jury dat THIOMATERIALS de uitgelezen ambassadeur is voor Cleantech Flanders circulaire economie.
De jury was onder de indruk van het niveau van de kandidaten. Die werden beoordeeld op de relevantie van de innovaties, het TRL-niveau, de impact in Vlaanderen en de internationale ambities van het bedrijf, de mate waarin het bedrijf als ambassadeur voor de Vlaamse cleantech kan optreden, de implementatie van de SDG’s en de samenwerking met alle schakels van de quadruple helix. “We moesten tot de vaststelling komen dat onze vijf laureaten op veel punten zeer hoog scoorden”, stelde de jury. Na beraadslaging weerhield de jury de kandidatuur van THIOMATERIALS.
Bedrijven die de award 2021 in hun thema binnenhalen, hebben voor een jaar meer dan een voet voor. Zij mogen niet alleen een jaar lang het label dragen, maar mogen ook hun innovatie voorstellen op G-STIC2022 en ze worden promotioneel via de kanalen van Cleantech Flanders gesteund. Bovendien mag de winnaar zijn bedrijf voorstellen in een bedrijfsreportage van 2 minuten dat voor promotionele doeleinden kan gebruikt worden.
Over THIOMATERIALS
THIOMATERIALS pionierde met spoorwegdwarsliggers en rioleringsbuizen uit 100% circulaire zwavelbeton. Bij zwavelbeton worden cement en water als bindmiddel vervangen door zwavel dat volledig circulair is. Daardoor is er niet langer de traditionele zware uitstoot van CO2 van cement, maar wordt ook het gebruik van kostbaar water vermeden. De productie is gebaseerd op het fysisch proces van het smelten en stollen van zwavel. Doordat dit proces oneindig herhaald kan worden, kan het zwavelbeton eindeloos hergebruikt worden als primaire grondstof. Daardoor kunnen netwerkbeheerders volop inzetten op circulariteit.
Bovendien wordt de CO2-uitstoot bij gebruik van zwavelbeton met ongeveer 40% tot 80% gereduceerd in vergelijking met gelijkaardige producten uit klassiek beton, kunststof of keramiek. Dankzij de circulaire eigenschappen van zwavelbeton zijn er geen secundaire afvalstromen en kunnen zowel buizen als dwarsliggers volledig herwerkt worden tot identieke producten zonder aan kwaliteit in te boeten. Proefprojecten bij zowel Aquafin, Infrabel, De Lijn, SNCF en NS waren succesvol en werden omgezet in accreditaties en keurmerken. Door het gebruik van dit zwavelbeton zal Infrabel bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 met 6.000 ton verminderen door een reeds geplande vervanging van 200.000 spoorwegdwarsliggers door THIOTRACK dwarsliggers uit zwavelbeton.
Wie is de volgende Cleantech Hero?
De derde Cleantech Hero voor 2021 zoeken we in het domein van energie.
Inschrijven kan vanaf 1 september tem 31 oktober 2021 op www.cleantechflanders.com.