Een goede binnenluchtkwaliteit is cruciaal. Niet alleen voor onze algemene gezondheidstoestand, maar ook om te vermijden dat infecties – zoals Covid-19 en griep – zich in een onvoldoende verluchte ruimte via aerosolen onder de aanwezigen gaan verspreiden.

VITO heeft daarom, op vraag van Agoria, de Vlaamse Confederatie Bouw en VOKA, een nota samengesteld voor werkgevers zodat zij niet alleen inzicht krijgen in wat goede binnenluchtkwaliteit is, maar waarin ze ook advies krijgen om de binnenlucht in hun ondernemingen gezond te houden. 

De nota bestaat uit verschillende delen. Zo krijgen werkgevers eerst inzicht in het verschil tussen ventileren, verluchten en luchtzuivering. Daarna wordt duidelijk gemaakt waarom het meten van CO2 een goede maatstaf is voor de binnenluchtkwaliteit.

Ondernemingen zijn wettelijk verplicht om voor hun werknemers een gezonde werkomgeving te voorzien. De eisen zitten vervat in de Codex voor Welzijn op het Werk. Maar de werkgever – en de werknemer zelf – heeft er ook een groot voordeel bij om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Een zieke werknemer functioneert immers niet optimaal. Het document gaat dan ook verder in op oorzaken van een mindere binnenluchtkwaliteit. Veel werkgevers zijn er zich immers niet van bewust dat ook bouwmaterialen, meubels, schoonmaakmiddelen – kortom: het hele interieur – die (slechte) kwaliteit mee in de hand werken.

Het document geeft ook aanwijzingen over de manier waarop een kantoor of bedrijf een gezonde binnenlucht aan de werknemers kan garanderen.

Wie het hele document wil lezen, vindt het hier

Contact:
+32 14 33 52 78