CO2 op een kostenefficiënte manier afvangen
CO2 afvangen kan op verschillende manieren. De gangbare methoden zijn niet kostenefficiënt. Daarom zetten wij in op de ontwikkeling van vaste sorbenten om CO2 op te vangen in packed-bedconfiguraties. VITO ontwikkelt verschillende vormgevingsmethoden zoals granulatie, coating en extrusie.
Wat zijn de voordelen?
-
Meer CO2 afvangen met minder sorbenten:
De chemie en structuur van de sorptiematerialen is zorgvuldig geselecteerd om grote hoeveelheden koolstofdioxide selectief af te vangen.
-
Doeltreffende regeneratie:
Sorbenten zijn ontworpen met het oog op doeltreffende regeneratie van de afgevangen CO2 via snelle opwarming, bijvoorbeeld met behulp van duurzame elektrische energie
-
Lager energieverbruik:
De architectuur of vorm van de sorbenten is aangepast zodat minder energie nodig is om grote hoeveelheden lucht of rookgas door het packed bed te duwen.
Vormgevingstechnologieën om sorbenten bruikbaar te maken voor grootschalig gebruik
Hoe werkt het?
De lucht of het rookgas stroomt door de filter die vol sorbenten zit. De CO2 komt vast te zitten in de sorbenten in de filter. Het resultaat is gezuiverde lucht of gezuiverd gas.
Slechts een dun laagje aan de buitenkant van het sorptiemateriaal neemt CO2 gemakkelijk op. Een filter met grote deeltjes zal dan ook slechts een kleine hoeveelheid CO2 opvangen. Een filter met kleine deeltjes zal meer CO2 opvangen. Kleinere deeltjes zitten dichter op elkaar gepakt en vereisen meer energie om de lucht of het rookgas door de filter te duwen, wat leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik.
De oplossing
Door de architectuur van de poriën van de CO2-sorbenten te controleren en te zorgen voor veel poriën, stroomt de lucht gemakkelijk door de structuur en wordt de CO2-opname geoptimaliseerd. Dat laat toe om met minder sorbentmateriaal meer CO2 op te vangen.
Science figured out - kunnen we de opwarming van de aarde stoppen met een spons?
Zou het niet mooi zijn als we met een spons de koolstofdioxide uit de lucht konden zuigen en zo de opwarming van de aarde stoppen? Dat is wat Yoran De Vos hoopt te bereiken. Maar zijn spons lijkt in niets op een gewone keukenspons. Hij gebruikt sorbtiemateriaal om zijn CO2-filter te maken.
Bekijk hier het filmpje