Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie gaat verder dan alleen maar recycleren. Het is een economisch systeem waarin we de complexiteit en functionaliteit van een product zo lang mogelijk behouden, in plaats van een product na gebruik tot de basismaterialen af te breken, te verbranden of als afval te storten. Een circulaire economie gaat uit van gesloten materiaalkringlopen. Hierbij verlaat zo weinig mogelijk materiaal die kringloop via verbranding of storten. Een minimale hoeveelheid nieuwe grondstoffen moet worden aangevoerd om dit materiaal opnieuw functioneel te maken. De circulaire economie vraagt een systeemverandering: een verandering in het gedrag van producenten en consumenten. Inzetten op een circulaire economie verlaagt de druk op milieu en klimaat. Het biedt kansen aan bedrijven en zorgt ervoor dat de EU als economische regio minder afhankelijk wordt van buitenlandse grondstoffen.

Lees meer over de circulaire economie

Gratis opleiding circulaire economie

Wil je je verder verdiepen in duurzaam ondernemen en de circulaire economie? Volg dan op je eigen tempo onze gratis online opleiding Circular Economy - Sustainable Materials Management.

Ervaren onderzoekers en experts uit de praktijk uit heel Europa loodsen je in de loop van 5 modules doorheen de kernelementen en uitdagingen in de overgang naar een circulaire economie.

VITO zet je op weg naar de circulaire economie

VITO adviseert bedrijven, organisaties en overheden bij de transitie naar een circulaire economie. Levenscyclusanalyses, opstellen van circulaire bedrijfsmodellen, beleidsadvies, beleidsvoorbereidend onderzoek. je kan er bij VITO voor terecht.

Advies voor bedrijven
Logo circulair advies voor bedrijven

De circulaire economie zet bedrijven voor nieuwe uitdagingen: je wil aan de slag met een circulair bedrijfsmodel, je wil efficiënter met materiaal omspringen, je wil meer zicht op de milieu-impact van jouw producten, … Aarzel niet om ons hiervoor te contacteren.

Advies voor overheden
Logo advies voor overheden

Overheden hebben de belangrijke taak om de context te scheppen waarin de circulaire economie kan bloeien. Zij zorgen ervoor dat het opportuun wordt voor bedrijven en burgers om hun schouders onder de circulaire economie te zetten. Reken op VITO om je daarbij te helpen.

Deze bedrijven zetten in op circulaire economie

Logo Juunoo

JuuNoo produceert circulaire interieurwanden voor de kantoormarkt. Je kan ze snel monteren zonder geluids- en stofhinder. Na 3x herplaatsen is het systeem tot 50% goedkoper dan klassieke gipsplaat. Wij hielpen met de levenscyclus-kostenanalyse zodat JuuNoo zijn klanten kon bewijzen dat wat ze doen, impact creëert op lange termijn.

Logo qlite

Q-Lite bouwt displaysystemen binnen een circulair bedrijfsmodel. Zo bestaat het aluminium dat gebruikt wordt voor 80% uit gerecycleerd materiaal. Het modulaire design vergemakkelijkt upgrades en onderhoud, met een langere levensduur tot gevolg. Door de displays te verhuren, krijgen klanten upgrades en de garantie dat hun displays teruggenomen worden voor recyclage of herverkoop.

Logo colruyt group

Colruyt Group wil een referentiepunt zijn voor duurzaam ondernemen en consumeren. Ook de milieu-impact van de gebouwen en een duurzaam materiaalbeheer horen daarbij. Om die doelstelling te bereiken, investeert de groep onder andere in innovatieve bouwmethodes en -materialen. Voor advies op maat klopte de Belgische retailer bij VITO aan.

Transitie naar een circulaire economie in Vlaanderen

De transitie naar een circulaire economie vraagt een systeemverandering. We moeten aandacht hebben voor productontwerp. Er zijn andere businessmodellen, technologieën en brede samenwerkingen nodig om de transitie te versnellen.  Ook het overheidsbeleid moet  voorwaarden creëren om van een afvalbeleid naar een materialenbeleid te gaan.  

Circulaire economie: inspiring stories

Naast adviesverlening zet VITO in op onderzoek naar alle aspecten van de circulaire economie. Hier zijn enkele inspirerende verhalen:

Apps en games over circulaire economie

Leer alles over circulaire economie via interactieve spelletjes, voor alle leeftijden en doelgroepen. Van het lager onderwijs tot in bedrijven. Gebruik deze interactieve leervormen overal!

ResourCity
foto resourcity

De nieuwste augmented reality game app waarmee je al wandelend bijleert over chemie en technologie. Ontdek op een originele manier welke materialen er in je stad of gemeente verstopt zijn.

EcoCEO
Foto EcoCEO

EcoCEO brengt concepten en strategieën voor circulaire economie naar jouw klas en maakt je leerlingen vertrouwd met duurzaam ondernemerschap en ontwikkelingen in de grondstoffensector. Speel, leer en heb plezier!

Risk & RACE
foto Risk & RACE

Risk & RACE geeft je spelenderwijs zicht op de kansen en uitdagingen van de circulaire economie. Een bordspel ontworpen om een ondernemersgeest op te wekken en spelers kennis te laten maken met besluitvorming en bedrijfsmodellen in de circulaire economie.

Ben jij een future scientist?

Geïnteresseerd in Science, Technology, Engineering of Mathematics? En op zoek naar duidelijke info en filmpjes voor je schoolproject? Bekijk dan ons aanbod!

 

VITO connect

Naar aanleiding van de Covid-pandemie organiseerde VITO een rondetafel om het politieke debat te inspireren en inzichten te delen. Met één doel: een duurzame economische relance post-corona. 

Bekijk hier de hoogtepunten

VITO is partner van Vlaanderen Circulair

Nieuws