LCV als servicebedrijf
Naast het aanbrengen van coatings kunnen de LCV-experten ook meerdere lagen op elkaar aanbrengen en zo aan 3D-printing doen. Het speciale van deze 3D-printtechniek is dat je op een bestaand stuk kan voortbouwen en op die manier kan produceren of herstellingen uitvoeren. Voor de eenvoudige vorm gebruik je conventionele productietechnieken en voor de ingewikkelde gedeeltes of delen in duurdere materialen 3D-lasercladding.
Jan Lambrecht, CEO van LCV, legt uit: “Een voorbeeld van de toepassingen is het aanbrengen van een slijtvaste laag op extruderschroeven voor veevoeders: de schroeven die wij behandeld hebben gaan 6 keer langer mee dan nieuwe schroeven. Ook in de baggersector hebben we al mooie toepassingen gevonden.”
Voortbouwen op jaren van onderzoek
Met 17 jaar ervaring in state-of-the-art lasertechnologie heeft VITO een ruime voorsprong opgebouwd. Sinds 2010 heeft VITO zich toegespitst op lasercladding en vooral ‘additive manufacturing’ of 3D-printing. De lasercladdingtechnologie is ondertussen zo marktrijp dat VITO gekozen heeft om een spin-off te lanceren, met de inbreng van VITO-patenten en -machinepark. Het Venture Development Team van VITO heeft de juiste mensen en financiers bij elkaar gebracht, het businessplan verfijnd en zo het bedrijf helpen opstarten. Zo vertrekt de LCV vanuit een sterke startpositie om het lasercladden in Vlaanderen en daarbuiten tot een succesverhaal te maken.
Ook Stijn Bijnens, CEO van LRM, vertelt: “Lasercladding is een slimme en innovatieve repairtechniek. Vanuit LRM zetten we sterk in op deze zogenaamde ‘slimme maakindustrie’. Een gezonde en concurrentiële maakindustrie vormt immers mee de motor voor de lokale economie. LRM telt vandaag binnen dit domein een tiental bedrijven die in een staat van transformatie zitten. Enerzijds ontwikkelen ze zelf competitieve en innovatieve technieken om hun toekomst te verzekeren en anderzijds bereiden ze zich voor op een verdere mondialisering en internationalisering van de markt. Met LCV halen we nu een bedrijf naar Limburg dat zich echt specialiseert in die slimme productie.”
Marc Mommaerts, fondsmanager van AAAFund, voegt daaraan toe: “Toen LCV zijn verhaal via het BAN Vlaanderen netwerk aan ons voorstelde zagen we onmiddellijk een aantal unieke aspecten. Naast het aanbrengen van slijtvaste lagen en de 3D-printingtoepassingen kan LCV ook een alternatief voor het erg milieubelastende hardverchromen aanbieden. De combinatie van de jarenlange ervaring opgebouwd binnen VITO met een gemotiveerd startersteam garandeert een beloftevolle toekomst.