VITO spin-off Blue Foot Membranes heeft goud gewonnen in de categorie ‘Impact Delivered’ op de uitreiking van de EARTO Innovation Awards. Daarmee bevestigt VITO de trend die eerder al werd ingezet nadat we in het verleden ook al brons haalden met Carbstone en zilver met Unifly.

De prestigieuze EARTO Innovation Award, uitgereikt door de European Association of Research and Technology Organisations, beloont twee categorieën van projecten. Een eerste categorie – Impact Delivered – is bestemd voor innovaties op hun sociale en/of economische relevantie en hun innovatieve originaliteit. Het gaat daarbij om innovaties die vandaag al op de markt zijn en hun impact hebben bewezen.

Een tweede categorie – Impact Expected - gaat om innovaties die nog niet op de markt zijn, maar in de toekomst een grote impact kunnen hebben. Blue Foot Membranes haalde goud in de eerste categorie waarbij de impact al duidelijk is. Het versloeg daarmee 29 concullega’s uit 23 landen.

Blue Foot Membranes werd opgericht in 2017. Het stelt industrieën en lokale overheden in staat om over te schakelen van afvalwaterlozing naar waterhergebruik. Daarmee sparen ze niet alleen energie, maar is de voetafdruk ook beduidend lager. Het is bovendien ook kostenbesparend.

Aan de basis van Blue Foot Membranes liggen de Permeate Channel (IPC®)-membranen, 3D-textielmembranen die aan beide zijden verankerd zijn om een geïntegreerd permeaatkanaal te creëren. Deze techniek werd door VITO ontwikkeld en in 2017 ingebed in een spin-off.

De impact van Blue Foot reikt echter veel verder dan zijn technologische expertise. Met een focus op de Duurzame Doelstellingen (SDG's) 6, 12 en 9, heeft Blue Foot het potentieel om een revolutie teweeg te brengen op het gebied van water en sanitatie, verantwoorde waterconsumptie en productie te bevorderen en de drijvende kracht te zijn achter innovatie in de industrie.

Deze prijs is dan ook een belangrijke erkenning van de impact van Blue Foot Membranes en het potentieel ervan. Het wijst tegelijkertijd op het belang van VITO in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het creëren van spin-offs die een belangrijke stap vooruit betekenen naar een meer duurzame en leefbare wereld.

In de tweede categorie voor veelbelovende projecten die nog niet op de markt zijn, ging het goud naar INESC TEC voor de ontwikkeling van iLoF, een AI-gestuurde fotonische technologie om de juiste patiënten te selecteren voor de juiste klinische behandeling.

Contact:
+32 14 33 55 18