Afgelopen week reikte Febeliec, de vereniging van industriële energiegebruikers, voor de achtste keer op rij de Febeliec Energy Award uit. In hun zoektocht naar projecten die een bijdrage kunnen leveren aan de huidige energieproblematiek, riep de jury Charge42, een spin-off van EnergyVille & VITO, samen met het project Watt.Wizard, uit tot winnaar van deze editie.

De Febeliec award

Naar jaarlijkse traditie werd afgelopen week opnieuw de Febeliec Energy Award uitgereikt. Met die uitreiking wil Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers, een brug slaan tussen industrie en ondernemerschap, en innovatief - out-of-the box - denken aanmoedigen om een antwoord te bieden op de huidige energie-uitdagingen. De 4 finalisten (Charge42, Companion.energy & Nett Energie, Destore en KU Leuven/EnergyVille) presenteerden projecten waarin de energietransitie vanuit verschillende invalshoeken benaderd werd.

“Meer dan ooit staan we voor de monumentale uitdaging om onze maatschappij klimaatneutraal te maken” zegt Luc Sterckx, voorzitter Febeliec. “We moeten de juiste keuzes maken, want als we het verkeerd aanpakken, zal ons dat de komende decennia duur komen te staan, zeker in een energie-intensief land als het onze. Naast klimaatneutraliteit moeten we oog hebben voor de bevoorradingszekerheid en voor competitieve energieprijzen – zo niet zagen we de economische tak waar we opzitten af en ontnemen we aan onszelf de financiële middelen om de klimaatdoelstellingen te betalen.”

Charge42: Slim opladen met minimale energiekosten

Charge42 speelt mooi in op die out-of-the-box insteek en focust op slimme sturing van laadstations.

“De elektrificatie van het wagenpark is momenteel in volle gang. Voor veel bedrijven is dit een heuse uitdaging, terwijl het net een geweldige opportuniteit is. Met slimme sturing en AI kan je in de gebruikersbehoefte voldoen aan de laagste prijs. Dit doe je door zowel optimaal gebruik te maken van lage prijzen op de markt (gedreven door momenten met veel zon en wind), lokale zonne-energie overdag en door pieken te vermijden op het net. Wij besparen zo tot €75/maand/laadpunt op de energierekening, terwijl we het klimaat en netbeheerders uit de nood helpen. Zo wordt laden voor fleet managers in plaats van een hoge externe tankkaartkost, een goedkope laadbeurt op de eigen site. Win / win / win” , schetst Thomas Polfliet CEO van Charge42.

Charge42 biedt daarbij een innovatief softwarepakket met een intelligent laadplan op maat van een organisatie. Het houdt daarbij rekening met de laadbehoeften van medewerkers en bezoekers: Hoe laat komen ze aan? Wanneer vertrekken ze? Hoeveel kilowattuur hebben ze nodig om hun bestemming te bereiken? Daarbovenop houdt het algoritme rekening met de verwachte beschikbaarheid van hernieuwbare energie (zon en wind) en de energiekosten. Een handige tool die dus zowel de financiële kosten verlaagt als het comfort van de chauffeur en facility manager verhoogt.

“We zijn erg trots met de erkenning en de lovende woorden. We hebben met Charge42 nu de ambitie om de volgende generatie van smart EV charging naar de markt te brengen. Zo helpen we niet alleen de rekening te optimaliseren maar ook het klimaat”, concludeert Thomas Polfliet.

Contact:
+32 14 33 58 02