Er zit te veel CO2 in de lucht en dat is nadelig voor de opwarming van de aarde. CO2 uit de lucht halen en opslaan is één manier om dit op te lossen. Maar we kunnen CO2 ook uit industriële emissies halen en gebruiken voor de productie van hernieuwbare brandstoffen of hoogwaardige chemicaliën of opslaan in bijvoorbeeld bouwmaterialen. Welke oplossing past het beste bij uw CO2-stromen?

+32 14 33 56 51

Er bestaan heel wat technologieën, maar welke oplossing past nu het beste bij uw CO2-stromen?

Organisaties begeleiden van strategie tot uitvoering

Hun CO2-uitstoot verminderen is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van hun milieu- en duurzaamheidsstrategie. Er bestaat alleen geen one-size-fits-all strategie. Op basis van een techno-economische analyse helpt VITO grote en kleinere organisaties de oplossing te identificeren en te implementeren die het best aansluit op hun CO2-stromen, budgetten en ambities.

Hoe kan CO2 op een goedkopere en efficiëntere manier worden afgevangen? 

Een van de belangrijkste hinderpalen voor een grootschalige industriële toepassing van CO2-afvang is de hoge energiebehoefte en de hoge kosten die met het CO2-afvangproces gepaard gaan. Wel kan aangenomen worden dat technologische ontwikkelingen een belangrijke rol kunnen spelen in het verlagen van de CCUS-kosten. VITO ontwikkelt innovatieve vaste sorbenten om CO2 af te vangen in packed bed configuraties als een energie-efficiënter alternatief voor de huidige vloeibare fase, meestal op amine gebaseerde absorptieprocessen. De oplossing om de CO2-afvangkost te verlagen is de vorm van de sorbent te controleren zodat de CO2-sorptiecapaciteit optimaal wordt benut en de lucht/het rookgas gemakkelijk door de structuur kan stromen wanneer deze wordt opgeschaald. 
In een andere benadering worden elektrochemische processen gekoppeld aan liquid phase scrubbing met alkalische oplossingen, waardoor CO2 wordt geconcentreerd en in-situ wordt vrijgemaakt of omgezet. Hiervoor ontwikkelt VITO elektrokatalysatoren, membranen en nieuwe elektrolyser concepten.

Wat kun je doen met CO2?

Je kunt CO2 afvangen en opslaan in de ondergrond, maar je kunt het ook gebruiken om economisch waardevolle producten te maken: 

  • bouwmaterialen met een lage of negatieve voetafdruk door carbonatatie
  • niet-fossiele brandstof door CO2 gecontroleerd te laten reageren met waterstof of rechtstreeks via CO2-elektrolyse in een waterige omgeving
  • chemische stoffen of hun tussenproducten, zoals een alternatief voor ethanol, methanol, syngas, ethyleen, ...
  • polymeren en kunststoffen

We hebben al producten op basis van CO2 die perfect passen in de bestaande markt. Producten waarbij de consument bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering door ze gewoon te gebruiken. Metin Bulut, CCU-expert bij VITO.
 

Eerste circulair voetpad in Gent

In Gent kan je wandelen op het eerste CO2-negatieve voetpad. Het voetpad in de Leeuwstraat is aangelegd met Carbstone straatstenen. 

Carbstone straatstenen ontstaan door staalslakken, een restproduct uit de staalindustrie, te laten reageren met CO2 om zo een reeks producten te creëren met dezelfde technische eigenschappen als conventionele betonproducten. Omdat bij deze methode geen cement maar CO2 als reactief bindmiddel wordt gebruikt, wordt de milieu-impact van bouwmaterialen drastisch verlaagd. Mieke Quaghebeur, CCU-expert bij VITO.

 

Nog meer weten?

Lees dan het artikel van broeikasgas tot grondstof: C02-captatie als wapen tegen de klimaatopwarming

 

U wilt uw CO2-stromen op een nuttige manier inzetten?

Maar u weet nog niet precies welke strategie de juiste is voor uw bedrijf? 

De circulaire & biobased economie in de praktijk

VITO helpt overheden en bedrijven om de transitie te maken naar circulair denken en ontwikkelt circulaire businessmodellen. Ook ondersteunen we innovaties die afvalstromen omzetten in grondstoffen en basismaterialen voor nieuwe of bestaande producten.