Wil je weten hoe we duurzame energie opwekken op 4000 m diep? Hoe we CO2 opvangen en er nuttige chemicaliën mee maken of duurzame bouwmaterialen? Wat satellieten en frieten met elkaar gemeen hebben? Of wist je dat het oog een venster is naar hart en hersenen? Kom het allemaal zelf ontdekken bij VITO in Mol tijdens Dag van de Wetenschap op zondag 25 november.

Marketing & Communication Manager
+32 14 33 55 57

Praktisch

Wanneer?

Zondag 25 november, doorlopend van 10 tot 17u

Waar?

VITO Conferentiezaal - Boeretang 200 - 2400 Mol

Stel op de GPS 'Gravenstraat, 2480 Dessel' in (om de straat Boeretang te vermijden, die niet toegankelijk is voor externe bezoekers)

Routebeschrijving

De inschrijvingen voor de shows van Lieven Scheire zijn afgesloten. Voor een algemeen bezoek tijdens Dag van de Wetenschap hoef je je niet in te schrijven.

Luchtkwaliteit opgeklaard

Er wordt veel over gezegd, maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met de luchtkwaliteit in jouw straat of wijk? Wij geven tekst en uitleg tijdens de Dag van de Wetenschap.

Duurzame energie op 4000 m diep

VITO brengt diepe geothermie naar de Kempen waar we al tot op 4 km boorden. Vanaf 2019 worden de VITO-kantoren voorzien van warmte en elektriciteit door heet water uit de diepe ondergrond. What's next? Deze duurzame energiebron naar elke woning in Vlaanderen brengen. 

CO₂ opvangen en omvormen

De mens stoot 35 gigaton CO2 per jaar uit. De helft daarvan slaat de natuur gelukkig zelf op. De andere helft komt in de atmosfeer en is slecht voor het klimaat.Wist je dat we bij VITO CO2 uit de lucht opvangen om er nuttige chemicaliën en brandstoffen mee te maken. Kom zelf de test doen.

Een huis bouwen met afval

CO2 en afval zijn een duurzaam alternatief voor bakstenen, dakpannen en vloertegels. Ze worden gerecycleerd tot een degelijk en hard bouwmateriaal: carbstone. Hoe dat kan? Kom het ontdekken op Dag van de Wetenschap.

Satellieten en frieten op je bord

Wist je dat satelliet- en dronebeelden bijdragen tot een efficiënter landgebruik? VITO helpt landbouwers via aardobservatie afleiden of hun gewas optimaal groeit en of het beheer kan worden bijgestuurd.

Je oog als venster op je gezondheid

Wist je dat het oog een venster is naar hart en hersenen? Met een beeldanalyse van je netvlies kunnen we het risico op chronische ziektes zoals bloeddruk, hartinfarct, diabetes, en zelfs de ziekte van Alzheimer inschatten. Kom zelf een retina-foto laten nemen.

 

Eerste elektrische stadswagen

Duurzame elektriciteit als energiebron voor productieprocessen is de toekomst. Dit gebeurt door het gedeeltelijk opslaan van de opgewekte elektriciteit en gebruik te maken van een batterijmanagementsysteem. Maar hoe implementeer je dit nu in het productieproces van jouw bedrijf? Kom het ontdekken.

Intelligent waterbeheer

Met een draadloos sensorennetwerk en zelflerende software heeft Vlaanderen nu een intelligent en efficiënt waterbeheersysteem om beter in te spelen op wateroverlast, periodes van droogte en waterverontreiniging.

Energie Positieve Wijken

Om te blijven voldoen aan de stijgende energievraag en de opwarming van de aarde door CO2 te stoppen, zijn er veel buurten nodig die lokaal energie duurzaam opwekken, opslaan, verdelen en verbruiken. Benieuwd hoe jouw buurt en stad eruitziet in een duurzame toekomst? Kom de Urban Energy Pathfinder zelf uittesten.

ResourCity: weg met de jacht op pokémons

Met dit gloednieuwe augmented reality city game van VITO vang je de elementen uit de tabel van Mendeljev. Elementen die steeds schaarser worden. Je leert hoe we ze op een duurzame manier ontginnen en gebruiken. Zo kom je te weten hoe we van een lineaire naar een circulaire economie kunnen evolueren.