Het FTI-festival wordt een belevenis voor jong en oud. Tien dagen lang toont Vlaanderen het beste van het beste op vlak van technologie en innovatie. Van 15 tot 24 maart worden zes Vlaamse steden omgetoverd tot één groot inspiratie- en belevingsfestival. Daar kan VITO natuurlijk niet ontbreken. Ontdek het VITO-programma hieronder of check het volledige programma-aanbod van FTI Vlaanderen.

FTI Hasselt - People making places

Van 16 tot 21 maart ga je in Hasselt niet gewoon naar de toekomst kijken. Nee, je gaat haar proeven, voelen en meemaken op verschillende plaatsen waar de stad van de toekomst tot leven gebracht zal worden.

Die stad is een duurzame stad. De toekomstige circulaire binnenstad zal haar deuren voor jou openzetten. Verwonder je over de mogelijkheden van de circulaire economie, duurzame energie en geniet van het smaakmakende eten van morgen. Ontdek een ongeziene kant van duurzame mobiliteit, terwijl je je een weg baant naar culturele activiteiten en spraakmakende sprekers.

De transitie naar duurzame steden belangt iedereen aan: ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en burgers. Iedereen is nodig om samen de toekomst te maken. Dus ook jij.

Technologische innovaties en wetenschappelijke inzichten zijn hierbij cruciaal. En laat dat nu net zijn waar VITO om gekend is.

Arrow

VITO-kalender FTI Hasselt & Genk

Tijdens FTI kan je VITO vinden op verschillende plekken in Hasselt en Genk. Naast ons doorlopend programma zetten we ook elke dag andere innovaties in de kijker. Kijk hieronder wat we allemaal in petto hebben voor jou.

Doorlopend te bezoeken

VITOpolis: we bouwen samen een duurzame toekomst

Een duurzame toekomst? Wat moet je je daarbij voorstellen? Hoe haalbaar is het? Kan je er zelf aan meewerken? Of is dat maar een druppel op een hete plaat? Wat hebben nieuwe technologieën voor ons in petto? En welke rol speelt VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek? Dat en veel meer ontdek je in VITOpolis. Deze interactieve pop-up expo is in avant-première aanwezig op FTI Hasselt.

Locatie: Sint Jozefstraat 10, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen

Op een unieke bank nadenken over de koolstofarme toekomst van Hasselt

Wat deze bank echt bijzonder maakt, is het gebruik van een unieke low-carbon cementreceptuur, speciaal ontwikkeld door VITO en het Limburgse ResourceFull voor FTI Hasselt. Door het inzetten van duurzame materialen en innovatieve technologieën, dragen we bij aan een groenere toekomst en dagen we uit om na te denken over hoe we onze steden kunnen bouwen op een meer verantwoorde manier.

Locatie: stadscentrum Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen

Belevingscontainer: haal winst uit water

In deze belevingscontainer kun je horen, zien en voelen hoe je waterwinst kan boeken op bedrijventerreinen. We gidsen je door interactieve opstellingen. Ons luisterverhaal met bekende stemmen dompelt je onder in tastbare slimme ingrepen voor waterduurzame bedrijvensites, uitgetest op het terrein.

Locatie: 11e Liniestraat, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen

Urban mining: op schattenjacht met de ResourCity-app

Elke stad is, zonder dat we er ons van bewust zijn, een bron van chemische stoffen. Van koolstof over zuurstof, lood, kobalt of goud… je vindt het allemaal in de stad. Met het interactieve ResourCity ga je met je gsm op zoek naar deze chemische elementen. De app neemt je mee naar bekende en minder bekende plaatsen in Hasselt. Via augmented reality komen ze tot leven en kom je meteen ook te weten hoe die stof op die plaats verbonden is aan de geschiedenis van Hasselt.

Locatie: stadscentrum – startpunt station Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen

Wat doe je met kleding die je niet meer draagt?

Heb je een scheur in je broek? Een vlek op je T-shirt? Is je jurk te ruim geworden of je blazer te strak? Misschien heb je een miskoop gedaan of ben je van stijl veranderd? Geen zorgen, wij hebben de oplossing voor jou! Ontdek met onze beslissingsboom wat je het beste kan doen met elk kledingstuk.

In de SCIRT-installatie van VITO ontdek je wat er met je kleding gebeurt die in de textielcontainer belandt. Wat gebeurt er met je versleten broeken en t-shirts? Volg het spoor van kledingafval en ontdek het mysterie van textielrecyclage.

Kom langs op 16, 17 en 20 maart
Locatie: Z33 kunstcentrum, Bonnefantenstraat 1, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen

Onze dagprogramma's

Naast het doorlopende programma hebben we ook op elke dag van FTI een ander aanbod. Je vindt de volledige programmatie op deze pagina. Met de onderstaande knoppen spring je meteen naar het programma van een specifieke dag.

Zaterdag 16 maart
 1. Primeur: Herstelapp met AI
 2. Duik in de ontdekkingskast
 3. De échte kost van je jeans

 

Orange
Zondag 17 maart
 1. Energiepositieve wijken (Primeur!)
 2. Slim laden van elektrische voertuigen
 3. Energiefitsessie van Fluvius: energietransitie
Green
Maandag 18 maart
 1. De energietransitie in bestaande stadswijken en dorpskernen versnellen
 2. De toekomst is circulair
 3. De impact van de natuur in de stad
 4. Mode meetup: impact talks
Blue
Dinsdag 19 maart
 1. VITO4starters
 2. Industriedag: slimme en impactvolle energieoplossingen (Genk)
 3. Circulair boost cafe
 4. Drones en AI voor de voedingsindustrie
 5. Live in the city
Aqua

VITO op het FTI Slotfestival in Antwerpen

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart 2024 komen creativiteit, technologie en innovatie samen in Antwerpen tijdens het FTI Slotfestival. Liefhebbers kunnen er een blik werpen op de toekomst van Energie, Gezondheid, Mobiliteit, Voeding, Onderwijs, Digitaal leven, Data privacy en Entertainment. Het slotfestival wordt een belevingsparcours voor jong en oud doorheen de stad en neemt bezoekers mee in de wondere wereld van technologie en innovatie. Bekijk het overzicht met VITO-innovaties, te ontdekken in het Sportpaleis.