Zes Vlaamse partners – waaronder Vlakwa en VITO – werken in het Europese Horizon 2020 B-WaterSmart project samen met 30 Europese partners om sneller over te kunnen stappen op een waterslimme economie en maatschappij. In zogenaamde living labs, verspreid over heel Europa, wordt innovatief hergebruik van (afval)water getest.

Het project lanceert meteen een eerste versie van het ‘Knowledge Portal for Circular Economy (CE) and watersmartness’. Dit portaal richt zich op nutsbedrijven, overheden en industriële bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor wateruitdagingen in de vorm van circulaire processen en waterhergebuik. Kennisinstellingen en technologiebedrijven kunnen er hun innovatieve kennis en technologie presenteren.

Het portaal biedt volgende diensten:

  • Kennisdatabank van verzamelde ervaringen met circulaire economie (CE) en waterslimheid op demonstratiesites
  • Toolbox met toegang tot slimme applicaties en tools voor CE en waterslimheid
  • Marktplaats waar stakeholders kunnen leren, oplossingen delen en nieuwe samenwerkingen opzetten voor uitdagingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau 

Het portaal is gratis te raadplegen. De kennisdatabank en toolbox zijn nu al vrij toegankelijk voor alle gebruikers. De marktplaats op zich zal enkel beschikbaar zijn voor geregistreerde gebruikers. Registreren als gebruiker kan vanaf 22 maart 2022 wanneer een nieuwe update van het platform gelanceerd wordt.

De eerste versie van het kennisplatform werd ontwikkeld door het Horizon 2020 NextGen-project en wordt nu verder uitgebouwd door B-WaterSmart. Na afloop van het project wordt het portaal overgenomen en permanent beheerd door Water Europe.

Meer informatie over de living labs in Vlaanderen op onze website en de website van Vlakwa.

Lees meer over het project in de eerste editie van het B-Watersmart magazine en bekijk de projectvideo van B-Watersmart hieronder.

Wil je meer informatie?

Simon De Paepe, Waterinnovator, sdp@vlakwa.be, 014/33.59.19
Désirée De Poot, persverantwoordelijke VITO, desiree.depoot@vito.be, 0475/45.70.10

Contact:
+32 14 33 59 19
Contact:
+32 14 33 52 78