AVEVE, de grootste dienstverlener voor de land- en tuinbouw in België, is constant op zoek naar innovatieve oplossingen. Voor de plantenteelt proberen we de objectieve kwaliteitsboordeling van onze nieuwe gewaszaadsoorten te verbeteren. Het snel en efficiënt verzamelen van deze gegevens is van belang om onze boeren het best mogelijke product te kunnen leveren.

Met mapEO, een nieuwe beeldverwerkingsoplossing voor fenotypering m.b.v. drones, kunnen we onze expertise op het gebied van zaden en agronomie vergroten en de best mogelijke soorten voor elke boer aanbieden. Ik neem u mee naar een van onze experimentele velden in Neerhespen, waar wij 350 verschillende plantensoorten op 2100 proefpercelen telen.

Hoe wij drones gebruiken om de plantenteelt naar een hoger niveau te tillen

Groep AVEVE biedt verschillende landbouwproducten en -diensten aan, zoals vee, zaden, landbouwmachines, etc. Wij zijn actief in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Wij investeren continu in innovatieve technologieën die de landbouwindustrie stimuleren en versterken. mapEO past perfect bij deze strategie.

Voor de plantenteelt worden de proefpercelen met het blote oog bewaakt. Wij letten op de aanwezigheid van ziektes en agronomische eigenschappen. Op basis van deze controles geven wij de soort een cijfer en gebruiken dat om te beslissen of wij deze aan onze klanten gaan aanbieden. Onze grootste uitdaging is het objectiveren van deze informatie van de testvelden. Met mapEO kunnen we dronegegevens gebruiken om de groei, gezondheid en evolutie van nieuwe zaadsoorten te bewaken en te evalueren.

MapEO voor snellere en objectieve screening

In plaats van dat wij door alle testvelden lopen om de planteigenschappen te controleren, kunnen wij met mapEO onze eigen dronevluchten uitvoeren of een mapEO-gecertificeerde piloot de opdracht geven om de nodige gegevens op bepaalde momenten met verschillende camera’s te verzamelen. Hiermee hebben wij een archief opgebouwd met beelden van alle proefpercelen.

mapEO combineert beeldanalyse van wereldklasse met eenvoudige dronetechnologie, wat ons een objectieve screening van onze kweeklijnen en planteigenschappen oplevert. Wij kunnen nu ook planten met bepaalde eigenschappen tellen en terug in de tijd gaan om te controleren waarom toen een bepaald cijfer is gegeven. In het kort: mapEO geeft ons een nóg beter inzicht in onze plantensoorten.

En de winnaar is...

De samenwerking past perfect bij de innovatiestrategie van AVEVE. Innovatie is een van onze kernwaarden en het is essentieel dat wij de producten en diensten leveren die onze boeren nodig hebben om zich voor te bereiden op de landbouw van de toekomst en hun te helpen hun rendement en omzet vandaag de dag te verbeteren.

Wij maken sinds november 2017 gebruik van mapEO en we zien nu al positieve resultaten. Wij zullen de cijfers op basis van de drones vergelijken met de interactieve cijfers en dan beslissen hoe mapEO ons in de toekomst nog beter kan helpen.

Ontdek wat mapEO voor u kan betekenen: mapeo.vito.be.