Kunnen we beton maken dat niet alleen duurzamer voor het milieu is, maar ook heel lang meegaat onder de meest veeleisende gebruiksomstandigheden?

Dat onderzoekt EnDurCrete, een project dat door de Europese Commissie binnen het Horizon 2020-programma wordt gefinancierd,  met HeidelbergCement als trekker en VITO als kernpartner.

Beton het meest gebruikte materiaal ter wereld 

Wereldwijd wordt jaarlijks een viertal miljard ton Portlandcement geproduceerd, goed voor ongeveer 30 miljard ton beton. Daarmee is beton, na water, het meest gebruikte materiaal ter wereld. Omwille van dit grootschalig gebruik en het energie-intensieve productieproces is acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot louter te wijten aan de productie van Portlandcement. Daarom wordt hard gezocht naar oplossingen om de CO2-uitstoot bij de cementproductie terug te dringen. 

Nieuw koolstofarm cement

Het EnDurCrete-Project wil aantonen dat het mogelijk is om met nieuwe, koolstofarme cementen duurzaam beton te ontwerpen voor gebruik in de infrastructuur van uitdagende omgevingen zoals havens, tunnels, off-shore bouwwerken of bruggen in maritieme omgeving. De koolstofarme cementen die worden ontwikkeld en gedemonstreerd maken gebruik van geoptimaliseerde combinaties van hoogwaardige industriële bijproducten, om tot 50% van het Portlandcement te vervangen. De nieuwe cementen gaan een stap verder dan de huidige industriestandaarden wat betreft het gehalte en de combinaties van de verschillende cementvervangende materialen (hoogovenslak uit productie van ruw ijzer, poederkoolvliegas uit elektriciteitsproductie en kalksteenmeel). Dit lukt onder andere door een aangepaste verwerking van de cementvervangers. 

Het project wil gebruikers en bouwheren overtuigen om beton op basis van deze cementen gericht in te zetten in de praktijk en zo de materiaalgerelateerde milieu-impact verder terug te dringen. VITO draagt hieraan bij door de reactiemechanismen tijdens de uitharding van de nieuwe cementen in kaart te brengen om zo een optimale afstemming tussen cement en cementvervangende materialen te bereiken. VITO onderzoekt ook wat het recyclagepotentieel is van deze nieuwe cement- en betonsoorten binnen de circulaire economie. Daarvoor wordt zowel gekeken naar technische als milieu-hygiënische criteria.

Het EnDurCrete-project loopt nog tot 2021.