Samen met steden en gemeenten bouwen we aan een duurzame toekomst. Wil u ook meer inzicht in de staat van de gebouwen in uw stad of gemeente? Of wil u collectieve renovatiemogelijkheden in kaart brengen en doelgericht renovatie-acties uitrollen? Ontdek dan hoe het City Portal Platform uw renovatiebeleid mee kan ondersteunen.

Energietransitie

Gemeenten spelen een cruciale rol in de energietransitie. Een groot deel van ons energiegebruik gaat immers naar de stedelijke omgeving. Met ‘Zet je woning op de kaart’, een  online vragenlijst, kunnen burgers gratis achterhalen hoe duurzaam hun woning is. De gegevens die daarmee verzameld worden, worden beheerd in het City Portal-platform van EnergyVille en VITO, een interactief platform dat bijzonder interessant is om het renovatiebeleid van jouw gemeente uit te werken en opportuniteiten voor collectieve renovaties in kaart te brengen. Het City Portal platform wordt bovendien gratis aangeboden door Fluvius, nu nog bekend als Eandis en Infrax, aan steden en gemeenten.

Plannen, uitrollen & monitoren van renovatie-acties

Hoe werkt het? De inzameling van de data loopt via de gratis website ‘zetjewoningopdekaart’. Burgers vullen er een korte vragenlijst in over hun woning en ontdekken in vier eenvoudige stappen of hun verbruik hoger of lager ligt dan het gemiddelde. Deze data wordt verzameld in het City Portal-platform dat ter beschikking staat voor steden en gemeenten

Wat heeft City Portal te bieden voor steden en gemeenten?

  • Het platform geeft je een overzicht van het renovatiepotentieel van de gebouwen in de gemeente. Dit kan op het niveau van zowel individuele gebouwen als statistische sectoren of wijken.
  • Je krijgt inzicht in de staat van de gebouwen in je gemeente: handelspanden en residentieel of gemengd gebruik.
  • Via de tool kan je zien wie concrete interesse heeft in bepaalde verbetermaatregelen. Wie heeft interesse in welke renovatie? Waar wonen ze? Kunnen we deze renovaties eventueel groeperen? Met handige filters kun je bekijken wie er in de gemeente interesse heeft in bijvoorbeeld dakisolatie. Zo kun je ook gericht groepsaankopen organiseren.
  • Aan de hand van de tool wordt het - op termijn - ook mogelijk geplande en uitgevoerde renovatie-acties te monitoren.

Toegankelijk voor iedereen

Fluvius (Eandis en Infrax) biedt het platform gratis aan gemeenten aan. Wil je graag het renovatiepotentieel van jouw gemeente in kaart brengen? Begin dan door het gratis webformulier Zet je woning op de kaart ook in jouw website op te nemen. De gegevens die hierdoor verkregen worden, staan helemaal gratis ter beschikking.

Hulp nodig met de implementatie? Stuur een berichtje naar benoveren@eandis.be of benoveren@infrax.be. Dan toont een expert je hoe je het formulier op je website kan plaatsen en waar je de beschikbare data terugvindt. Alles wordt voor jou geregeld, ook de privacy en veiligheid van alle data.

Meer info

City Portal: uw gebouwarchief

Zet je woning op de kaart