Op 1 april 2021 is het Circular Bonding project officieel van start gegaan. In dit project bundelen Flanders Make, VITO en het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) hun kennis om Vlaamse ondernemingen wegwijs te maken in het duurzaam ontwerpen van hun producten met het oog op reparatie, hergebruik en recyclage.

Bedrijven uit diverse sectoren (zoals automobielsector, machinebouw- of bouwsector) maken voor diverse assemblages gebruik van verlijmingen. Door lijm te gebruiken kunnen ze op een efficiënte manier multi-materiaal assemblages met elkaar verbinden. Bovendien kan de lijm zorgen voor lucht-en waterdichtheid, demping en gewichtsbesparing. Toch staat deze verbindingstechniek vandaag nog voornamelijk bekend om zijn irreversibel karakter. Hierbij komen vragen op als: "Wat als we een deel van het product moeten herstellen of vervangen?" of "Wat zijn de recyclagemogelijkheden bij het einde van de levensduur?". Deze nieuwe vereisten, die passen in de denkwijze van een circulaire economie, vragen een nieuwe aanpak vanaf het eerste stadium van het productontwerp. 

COOCK-Project Circular Bonding

Met het COOCK-project “Circular Bonding” willen de projectpartners de nodige ondersteuning bieden aan de Vlaamse industrie. Dit doen we aan de hand van:

  • De creatie van industrieel representatieve demonstratoren, waarin de huidige kennis rond reversibel verbinden wordt gevalideerd en aangetoond;
  • De opmaak van transparante businessmodellen en technische criteria voor de creatie van succesvolle business cases;
  • De illustratie van de impact op de gehele product lifecycle;
  • Diverse workshops, seminaries en een digitaal handboek waarin de kennis verspreid zal worden. Zo inspireren we bedrijven om hun specifieke uitdaging m.b.t. ontbindbare multi-materiaalverbindingen verder uit te werken in samenwerking met (één van) de projectpartners.

Interesse?

Ben je als Vlaams bedrijf geïnteresseerd om vanop de eerste rij geïnformeerd te worden over het Circular Bonding project? Dan kan je alvast inschrijven om deel te nemen aan de (online) kick-off meeting, die zal plaatsvinden op 25 mei 2021, van 15u tot 17u. Daarna kan je beslissen om deel uit te maken van de gebruikersgroep van dit project. 

Registreren voor deze kick-off meeting is gratis, maar wel verplicht. Je ontvangt daarna de gegevens voor de online meeting.