Schone technologieën

Op 1 januari 2018 werd de VITO-familie een beetje groter toen i-Cleantech Vlaanderen werd ingekanteld in VITO. In mei 2018 werd Cleantech Flanders opgericht uit het samengaan van i-Cleantech Vlaanderen en Flanders Cleantech Association. De missie van Cleantech Flanders is het bevorderen en stimuleren van de implementatie van schone technologieën (cleantech) die de transitie naar een duurzame wereld versnellen. Door deze fusie kan VITO zich nog sterker profileren als steunpunt voor Vlaamse bedrijven en organisaties die zich willen verbinden met schone technologieën in Vlaanderen en het buitenland.

Steeds meer bedrijven en organisaties onderschrijven de vraag naar duurzaamheid. Cleantech Flanders toont hen de weg naar een circulaire en duurzame economie door hen te informeren, samen te brengen en hen te stimuleren om samen te werken. De netwerk- en ondersteuningsactiviteiten zorgen voor een stevige basis om cleantech in Vlaanderen te verankeren. 

Slimme straatverlichting

Cleantech Flanders is actief in verschillende sectoren en in meerdere cleantechdomeinen, waaronder energie, materialen, mobiliteit en water. Zo is Cleantech Flanders betrokken bij het straatlicht-project van de stad Halle, een project dat gesteund wordt door het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse Overheid. Het doel van de stad is om de openbare verlichting innovatief te vernieuwen en straatverlichting volgens de principes van de circulaire economie te organiseren. Zo zal het licht slim stuurbaar zijn en gekoppeld worden aan een doof- en dimstrategie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. Het project startte in 2018 en loopt nog tot 2020.