11 teams werden geselecteerd voor de bootcamp, waarbij enkel de 6 beste teams door mochten naar de Belgische finale. 

VITO organiseerde dit jaar voor de derde keer op rij de climateLaunchpad  ideeënwedstrijd voor België. De voorbije 2 jaar is VITO erin geslaagd om een Belgisch team in de Europese top 10 te krijgen. Dit jaar wilden we nog beter doen, waardoor de verwachtingen hoog gespannen waren voor de Belgische finale die plaatsvond op 13 september. Het bleek een uitzonderlijk goed jaar met heel veel goede ideeën van zeer gemotiveerde teams die allen de klimaatverandering en halt willen toeroepen met een goed businessidee.

Wat vooraf ging: 11 teams werden geselecteerd voor de bootcamp, waarbij enkel de 6 beste teams door mochten naar de Belgische finale. De VITO-coaches, Bart en Johan zagen de ideeën groeien van een pril idee naar een stevige pitch, en pitches die aan elkaar gewaagd waren. Experten uit de industrie (Luc Sterckx, Stef Denayer, Wim Storme), Venture capital (Sofie Baeten), en uit de onderzoekswereld (Walter Eevers) vormden de jury tijdens de nationale finale, en riepen volgende teams uit tot winnaar:

  • FunMem: Selectieve membraanseparatie-oplossing - Roel Vleesschouwers en Matthieu Dorbec (co-ontwikkeling VITO-UA)
  • Feniks: Herbruikbare bouwmaterialen uit afval - Michiel Vuye, Raphaël Verhofstede,  Rhijn Van Collie Quinze, Floris De Wolf, Vincent van Elewijck
  • Snodonia: Energie-efficiënte IT-infrastructuur - Bjorn Nuytens, Pieter Buteneers

Deze top 3 zal op 17 en 18 oktober de Belgische kleuren verdedigen tijdens de Europese finale in Cyprus.