De deadline om in te dienen voor België/Luxemburg is 14 mei 2018.

s' Werelds grootste innovatieve cleantech competitie vindt ook dit jaar weer plaats. VITO verzamelt dit jaar wederom de beste ideeën en organiseert de wedstrijd voor de België/Luxemburg. De inschrijving voor ClimateLaunchpad 2018 is geopend. Studenten, start-ups, ondernemers, onderzoekers en werknemers die dromen van een eigen zaak worden uitgenodigd om hun cleantech-idee in te dienen. Alle inzendingen worden beoordeeld op hun impact op klimaatverandering, hun groeipotentieel en hun vaardigheden en enthousiasme. De meest veelbelovende inzendingen krijgen toegang tot het Climate-KIC Accelerator programma, gericht op het vertalen van grote cleantech-ideeën in sterke bedrijven. De inschrijving is vanaf nu geopend in 42 landen.

De wedstrijd

Een tweedaagse business bootcamp (4-5 juni 2018) en een reeks van coaching sessies bereiden de deelnemers voor op de landenfinale waar ze hun businessplan zullen voorstellen aan een professionele jury. De drie finalisten van elk land nemen deel aan de finale die in Edinburgh zal plaatsvinden, in november. In de halve finale zullen 10 teams geselecteerd worden, waarna ze mogen deelnemen aan het Climate-KIC Accelerator programma, de real-life business school gericht op het ontwikkelen en commercialiseren van cleantech-start-ups. De uiteindelijke winnaar van de finale ontvangt ook een geldprijs ter waarde van € 10 000, de runner-up ontvangt € 5 000 en het idee met de derde plaats ontvangt € 2 500.

De bootcamp is een geweldige en inspirerende gelegenheid om te leren hoe jouw onderzoek een impact kan hebben op de maatschappij, klimaat en economie tegelijk.

Metin Bulut - EU finalist voor België 2015

limateLaunchpad was echt een doorbraak voor Faro 360. De bootcamp zit heel stevig in elkaar, en de 'fundamentals' slide deck die je moet maken zorgt ervoor dat je je idee helemaal moet uitpuren, waardoor je de essentie echt duidelijk krijgt. Zeer toegepast, zeer bruikbaar en zeer dankbaar!

Koen Verrecht - Top 10 EU finalist voor België 2016

Onze deelname aan CLP2017 was een unieke ervaring. Het contact met de andere kandidaten heeft ons geholpen om ons eigen product op een meest optimale manier te kunnen promoten. Met de hulp van de coaches hebben we met FunMem een eerste plaats kunnen bemachtigen in de Belgische CLP2017 finale. Met als resultaat dat we veel waardevolle contacten hebben kunnen leggen dat ons zeker vooruit zal hebben in concrete valorisatie-initiatieven. CLP heeft het commercieel platform van FunMem een enorme boost gegeven.

Roel Vleeschouwers – FUNMEM – EU finalist voor België in 2017

Over ClimateLaunchpad en Climate-KIC

ClimateLaunchpad is een programma van Climate-KIC; Europa’s belangrijkste klimaatinnovatiebeleid. Het is de grootste publieke-private innovatieparterschap van Europa gericht op het inperken van en het reageren op de klimaatverandering. Climate-KIC bestaat uit een internationaal netwerk van bedrijven, academische instellingen en de publieke sector.

Climate-KIC is een van de kennis- en innovatiecentra (KIC’s) opgericht in 2010 door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), het EU-orgaan belast met het creëren van duurzame groei in Europa en het aanpakken van de grootste wereldwijde uitdagingen van vandaag.

Volg de wedstrijd op Facebook en Twitter.