Productie van kopercomposieten

Koper en koperlegeringen vinden hun belangrijkste toepassing als energiedrager in het transport, de distributie en de opwekking van elektrische energie. Om nog beter in te spelen op de vragen van de markt is Aurubis steeds op zoek naar materiaalcombinaties met nog betere eigenschappen. Nanokoolstofmaterialen zoals grafeen hebben een hoge elektrische en thermische geleidbaarheid, en vertonen uitzonderlijke mechanische eigenschappen. Composieten van koper en koolstof hebben daardoor heel wat voordelen: ze zijn beter bestand tegen vermogensverlies door hitte en zijn sterker. Om het industriële productieproces van kopercomposieten mee vorm te geven, klopte Aurubis aan bij VITO.

Jo Rogiers, CEO van Aurubis Belgium

“Ons doel is om goedkoper, op een energie-efficiënte manier en met minder metaal een eindproduct te realiseren met nog betere eigenschappen. Om die duurzaamheidsvisie in de praktijk te brengen, hebben we wetenschappelijke inzichten nodig. De expertise van VITO komt daarbij goed van pas.”

Computermodel om stolling te simuleren

Roeland Geurts van VITO: “We hebben computermodellen ontwikkeld die simuleren en voorspellen hoe materialen in de bestaande installatie van Aurubis stollen. Aan de hand van die modellen hebben we uitgezocht hoe het stollingsproces perfect gecontroleerd kan worden. De nieuwe inzichten resulteerden in de uitwerking van een gespecialiseerde koeler die een gecontroleerde en nauwkeurige dosering van koolstof aan het koperbad toelaat. De eerste tests lopen al.”

Jo Rogiers: “Dankzij de berekeningen van VITO kunnen we de vermenging van koper en koolstof in het productieproces op een snelle, veilige en goedkope manier rechtstreeks testen. Een hele stap vooruit.”

www.aurubis.com

Contact:
+32 14 33 56 31