​Inwoners van Oost- en West-Vlaanderen ontdekken met eerste wetenschappelijk onderbouwde en gratis energieaudit tool het besparingspotentieel van hun woning!

cozielogo

GENT, 23 januari 2018 - Hoe kunnen we het energieverbruik in uw woning zoveel mogelijk optimaliseren? Dat is dé vraag die Cozie en EnergyVille/VITO beantwoorden met een Homefitenergierapport. De tool om een Homefit rapport aan te vragen werd vandaag gelanceerd in Oost- en West-Vlaanderen en maakt het mogelijk om, zonder een plaatsbezoek, in 1-2-3 een wetenschappelijk onderbouwd renovatieadvies te krijgen. Een Homefit rapport laat op een gebruiksvriendelijke manier zien welke renovatiemogelijkheden het meest geschikt zijn voor een woning en hoeveel de eigenaar daarmee kan besparen op zijn/haar energiefactuur. Bovendien is een Homefit volledig gratis en wetenschappelijk onderbouwd. Hierdoor krijgt iedereen nu de mogelijkheid om op een kosteloze en eenvoudige manier een beeld te krijgen van de meest geschikte verbeteringen aan zijn/haar woning. De lancering vond vandaag plaats in Oost- en West-Vlaanderen, de andere provincies volgen in de loop van 2018.

België telt een groot aantal bestaande woningen die toe zijn aan een grondige energierenovatie. Bovendien zijn individuele gebruikers ook vaak zelf op zoek naar accuraat renovatieadvies om te besparen op hun energiefactuur. Met Homefit willen Cozie en EnergyVille/VITO deze noden graag beantwoorden en publieke en private belanghebbenden ondersteunen bij de overgang naar een duurzame stedelijke omgeving.

Gepersonaliseerd advies in twee stappen

Wie een Homefit aanvraagt, krijgt in twee stappen een gepersonaliseerd energierenovatieadvies: Op basis van de gegevens van de gebruiker wordt een initieel advies uitgewerkt dat de mogelijke verbeteringen voor een woning in kaart brengt. Daarna kan de gebruiker indien hij dat wenst een vrijblijvend telefonisch gesprek aanvragen met een Cozie Coach om te komen tot een volledig gepersonaliseerd advies op maat.  Hij kan bovendien ook onmiddellijk offertes aanvragen voor het uitvoeren van de renovaties.

De tool is volledig gratis en bundelt alle nodige informatie op een centrale plaats. Hierdoor wordt het mogelijk om zonder een plaatsbezoek een wetenschappelijk onderbouwd renovatieadvies te geven.

Uniek in België!

Er bestaan reeds geruime tijd verschillende soorten energieaudits. De meeste baseren zich daarvoor op de statische kenmerken van een woning en houden geen rekening met het aantal bewoners en hun gedragingen. Homefit is de eerste en voorlopig enige online energieaudit tool die toelaat om zelf een gepersonaliseerde energieaudit uit te voeren op basis van wetenschappelijk onderbouwde algoritmes. De tool is bovendien toegankelijk voor iedereen, klant of niet-klant van Cozie.

Leen Govaerts, Unit Manager Smart Energy & Built Environment, een onderzoeksgroep van VITO binnen EnergyVille:  “Homefit van  Cozie en EnergyVille/VITO focust naast de fysieke kenmerken van het gebouw ook op de gebruikers ervan. We linken deze data aan de meest optimale renovatiemogelijkheden, optimale gebruikspatronen, optimale energieprestatiemodellen,... per woning en leveren zo een accuraat, duurzaam en wetenschappelijk-onderbouwd renovatieadvies”.

Bert Resseler, CEO Cozie: “In een woning zijn er vaak nog heel wat mogelijkheden om energie te besparen, maar het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen welke stappen men eerst moet ondernemen. Dankzij de samenwerking met EnergyVille/VITO en de ontwikkeling van Homefit, zullen klanten snel en vlot over een gepersonaliseerd energieadvies beschikken. Met Homefit wenst Cozie haar klanten te helpen hun energieverbruik, maar ook hun comfort, te optimaliseren.”

Lancering in Oost- en West-Vlaanderen

De tool werd vandaag gelanceerd in Oost- en West-Vlaanderen en is voorlopig voornamelijk daar beschikbaar. De andere provincies volgen in de loop van 2018.

Over COZIE

Cozie is een start-up in Gent die de bestaande markt van verwarming en energie-efficiënte oplossingen een nieuw digitaal elan wil geven. Cozie wil voor zijn klanten een duurzame meerwaarde creëren, gebaseerd op een zorgeloze, digitale en snelle dienstverlening. Cozie werd begin 2017 opgericht in samenwerking met ENGIE en telt reeds 97 medewerkers.  De onderneming heeft vestigingen in Vlaams-Brabant, Oost—en West-Vlaanderen. Cozie wil tegen 2020 uitgroeien tot een belangrijke, Belgische speler in het aanbieden van oplossingen rond energie-efficiëntie en energie-optimalisatie voor particuliere woningen en appartementsgebouwen. Het gaat voornamelijk om de installatie en het onderhoud van hoogrendementsketels en het plaatsen van zonnepanelen en isolatie.

Over EnergyVille

EnergyVille is een vereniging van de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO, imec en UHasselt op het gebied van duurzame energie en intelligente energiesystemen. Onze onderzoekers bieden de industrie en de overheid expertise met betrekking tot energie-efficiënte netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving. Dit omvat bijvoorbeeld slimme netten en geavanceerde verwarmings- en koelsystemen voor steden.

EnergyVille heeft de ambitie om een plaats te verwerven in de top 5 van Europese instituten voor innovatief energieonderzoek. In deze context was het centrum van meet af aan actief in belangrijke nationale en internationale netwerken. Het doet aan onderzoek en ontwikkeling, training en innovatieve industriële activiteiten, dit alles onder één naam en in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners.

EnergyVille wil een stuwende kracht zijn in het wetenschapspark Thor in Genk op het gebied van onderzoek, businessontwikkeling en jobcreatie. Het onderzoekscentrum wordt gesteund door de Stad Genk, de Vlaamse Regering, de Provincie Limburg, LRM, Nuhma, POM Limburg en de Europese structurele fondsen.

Contact

EnergyVille

Paulien Martens – EnergyVille - Communicatie
paulien.martens@energyville.be

COZIE

Anne-Sophie Hugé – COZIE - Communication
+ 32 (473) 48 14 12