Crossbreed en VITO/EnergyVille hebben formeel hun intentie uitgesproken om samen te werken met betrekking tot de STORM District Energy Controller technologie. Beide partijen zullen hun uiterste best doen om te werken naar de ondertekening van een licentieovereenkomst voor een STORM District Energy Controller Peak Shaving Tech Transfer van VITO/EnergyVille naar Crossbreed. Het doel is om deze overeenkomst in het eerste kwartaal van 2022 te sluiten.

Crossbreed, als solution provider, zal STORM gebruiken als thermal demand side management technologie in hun energie management software Energy OS (https://www.crossbreed.se/crossbreed-energy-os/). 
Crossbreed zal deze oplossing in eerste instantie aanbieden aan stadsverwarmingsnetwerkbeheerders op aangewezen EU-markten.

STORM District Energy Controller

STORM District Energy Controller is een technologie die de werking optimaliseert en zo de rentabiliteit en duurzaamheid van stadsverwarmingsnetwerken verbetert.

De STORM District Energy Controller is een geteste en bewezen technologie die voortbouwt op wetenschappelijk onderzoek van VITO/EnergyVille, uitgevoerd in het Horizon 2020 project ‘STORM – Self-organizing Thermal Operational Resource Management’. Het project liep van maart 2015 tot maart 2019. Het was gericht op energie-efficiëntie en energieflexibiliteit op wijkniveau door de ontwikkeling van een innovatieve netwerkcontroller voor stadsverwarming & -koeling (DHC). Deze controller werd getest en geïmplementeerd in bestaande DHC-netwerken in Mijnwater BV in Heerlen (NL) en Rottne in Växjö (SE), beiden demovoorbeelden in het H2020 STORM-project. In elk van de demosites werd een CO2-emissiereductie van ongeveer 11.000 ton per jaar of gelijk aan de uitstoot van ongeveer 1.400 huishoudens bereikt.

De STORM District Energy Controller is een marktklaar product, met toekomstige ontwikkelingen en nieuwe functies in het verschiet. Extra regelfuncties, zoals optimalisatie van de aan- en afvoertemperatuur, worden momenteel ontwikkeld binnen het Horizon 2020 TEMPO project. Deze nieuwe functionaliteiten zullen nieuwe wegen openen voor de optimalisatie van stadsverwarmingsnetwerken.

De STORM District Energy Controller is gezamenlijk gepatenteerd door VITO/EnergyVille en NODA Intelligent Systems AB.

https://stormcontroller.eu/en 

Crossbreed

Crossbreed creëert innovatieve oplossingen om slimme energiediensten mogelijk te maken. Wij bieden een compleet ecosysteem van slimme energiediensten, inclusief een veelheid aan algoritmen die autonoom en in symbiose werken, om tastbare financiële, ecologische en operationele verbeteringen te brengen in netwerken, gebouwen en woningen. We noemen dit het Crossbreed Energy OS.

Het bedrijf werd opgericht in 2011 en is mede-eigendom van de oprichters, EQP Capital Partners en het wereldwijde IT-consultancybedrijf Data Ductus AB. Crossbreed is gevestigd in Malmö, Zweden.

https://www.crossbreed.se/about-crossbreed/

EnergyVille

EnergyVille is een samenwerking tussen de Belgische onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. EnergyVille ontwikkelt de technologieën en kennis om publieke en private stakeholders te ondersteunen bij hun transitie naar een energie-efficiënte, gedecarboniseerde en duurzame stedelijke omgeving. De unieke complementariteit van de onderzoekspartners stelt ons in staat de hele waardeketen van het energiesysteem te integreren in ons onderzoek. Dit reikt van materialen en componenten tot het niveau van gehele energiesystemen, businessmodellen en strategieën. Onze activiteiten zijn verzameld in acht interdisciplinaire domeinen: zonne-energie, batterij-opslag, vermogenelektronica, thermische systemen, power-to-molecules, energie voor gebouwen en districten, elektrische netwerken, energiestrategieën en -markten.

Met ongeveer 400 onderzoekers en state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten is EnergyVille op energievlak een Europese innovatiehub van topniveau. Het brengt onderzoek, ontwikkeling en training samen onder één naam, in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners uit zowel de industrie als publieke autoriteiten.

Als R&D-innovatiehub, gevestigd in het industriegeoriënteerde ecosysteem van Thor Park (Genk), biedt EnergyVille een aantrekkelijke omgeving voor energieonderzoek, industriële productontwikkeling en bedrijfscreatie. De samenwerking wordt daarbij gesteund door de stad Genk, de provincie Limburg, LRM, Nuhma, POM Limburg en de Europese structurele fondsen.

https://www.energyville.be/en 

Contact

Crossbreed
Patrick Isacson
Founder & COO
patrick.isacson@crossbreed.se
+46 738 31 88 40
VITO/EnergyVille
Erik De Schutter
Business Developer
erik.deschutter@vito.be
+32 492 977 923
Contact:
+32 14 33 59 59