Op een dag vind je de job van je leven. En dat is zeker zo voor Yuvrai Birdja. Na vorig jaar zijn promotieonderzoek rond elektrokatalytische CO2-reductie aan de universiteit in Leiden te hebben afgerond, ging hij op zoek naar een job in zijn vakgebied. Onderzoek moest er zeker deel van uitmaken, al keek hij uit naar een job waar ook de mogelijke toepassingen ontwikkeld werden. LinkedIn gaf hem wat hij zocht: een job als researcher bij VITO.

Yuvraj: “Gepromoveerd en wat nu, dacht ik? Onderzoek boeit me enorm. Maar ik wilde meer. Op LinkedIn botste ik als het ware op de ideale job bij VITO. Want VITO manifesteert zich ook buiten de labo-omgeving, met onder meer demonstration plants. Dat maakt dat ik nu kan meewerken aan het effectief opschalen van de onderzochte technologieën. Op die manier kunnen we naast wetenschappelijke, ook maatschappelijke impact creëren. De droom van iedere wetenschapper, toch?” (lacht)

Veelbelovend onderzoek

Met zijn wetenschappelijk artikel ‘Advances and challenges in understanding the electrocatalytic conversion of carbon dioxide to fuels’ schopten Yuvraj en collega’s het onlangs tot het wetenschappelijk, toonaangevend vakblad Nature Energy. Yuvraj: “We moeten echt af van de fossiele brandstoffen en nog meer evolueren naar processen gebaseerd op hernieuwbare elektriciteit. In ons onderzoek hebben we de status quo van inzichten en uitdagingen in kaart gebracht betreffende de elektrochemische omzetting van het broeikasgas CO2 in producten. De elektrokatalytische reductie van CO2 is veelbelovend.  Het zou kunnen betekenen dat we duurzame elektriciteit kunnen opslaan in - en tegelijk CO2 kunnen omzetten naar - chemicaliën en brandstoffen. Wat nu volgt, is het onderzoek naar hoe we dit proces op grotere schaal kunnen toepassen, aangezien daar nog veel haken en ogen aan zitten.”

Kruisbestuiving

Bij VITO maakt Yuvraj deel uit van een multidisciplinair team. Yuvraj: “De kruisbestuiving bij VITO is een droom voor mij. We verrichten fundamenteel onderzoek maar VITO wil ook effectief processen en technieken opschalen. Iedere dag is hier als het ware een speeltuin voor mij.”

Yuvraj moest voor zijn droomjob wel uitwijken van de Nederlandse randstad naar het Belgische Mol. “VITO gaf me de kans om het eerste jaar van mijn tewerkstelling te wonen in 1 van de appartementen die VITO ter beschikking heeft voor PhD-studenten en buitenlandse gasten. Zo kon ik acclimatiseren en rustig uitkijken naar een woning kortbij”, aldus Yuvraj. Sinds kort woon ik in Eindhoven, op zo’n drie kwartiertjes filevrij rijden van Mol. Mijn vriendin Sangeeta is ook net afgestudeerd van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze studeerde geneeskunde. Eindhoven leek ons de ideale uitvalsbasis. Zij werkt nu kortbij huis in de jeugdgezondheidszorg, en ook Mol is niet veraf. Het perfecte compromis.”

Team Volleybal

Yuvraj: “Dankzij mijn eerste jaar ‘alleen’ in Mol heb ik hier intussen een fijne routine uitgebouwd. Ik heb altijd gesport en volleybal gespeeld en ik vond dus al snel mijn weg naar het volleybal-team van Nuclea en het eigen VITO-team. We spelen wekelijks, en we doen ook mee aan een competitie tussen bedrijven in de buurt. Ik neem ook regelmatig deel aan activiteiten van FIT@VITO en Young VITO. Zo ben ik al gaan boogschieten en klimmen. Leuk hoor!”

“Als ik thuis kom, doen we het rustig aan. Met vrienden afspreken, Eindhoven ontdekken, waar mogelijk een weekendje ertussenuit, …  Een fijn gevuld leven, ik geniet met volle teugen.”